Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/ag.82.1-2.2

PERCEPCIJE I STAVOVI O UKRASNIM KARAKTERISTIKAMA I PRIMJENI ODABRANIH ZAŠTIĆENIH BILJNIH VRSTA (POR. CARYOPHYLLACEAE, IRIDACEAE, LILIACEAE I RANUNCULACEAE)

Boris Dorbić ; Veleučilište Marko Marulić u Kninu, Knin, Hrvatska
Marijeta Kokić ; Veleučilište Marko Marulić u Kninu, Knin, Hrvatska
Emilija Friganović ; Veleučilište Marko Marulić u Kninu, Knin, Hrvatska
Željko Španjol ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Elma Temim orcid id orcid.org/0000-0003-1665-3674 ; Agromediteranski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić, Mostar, Bosna i Hercegovina
Ana Vujošević ; Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd-Zemun, Republika Srbija


Puni tekst: engleski pdf 2.144 Kb

str. 17-40

preuzimanja: 283

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 2.144 Kb

str. 17-40

preuzimanja: 213

citiraj


Sažetak

U zadnjih nekoliko desetljeća sve se više radi na istraživanju i uvođenju u uzgoj samoniklih i zaštićenih biljnih vrsta. Primjenom ovih vrsta u gradskim krajobrazima doprinosi se očuvanju biološke i krajobrazne raznolikosti. U nas još vlada trend nedovoljnog uzgoja ovih vrsta. Stoga je i cilj ovog rada bio, putem anketnog istraživanja istražiti percepciju i stavove ispitanika o ukrasnim karakteristikama i primjeni odabranih zaštićenih biljnih vrsta koje rastu na hrvatskom kršu (Por. Caryophyllaceae, Iridaceae, Liliaceae i Ranunculaceae). Kroz opći dio rada obrađuje se uvođenje novih vrsta u ukrasnu hortikulturu s naglaskom na zaštićene biljne vrste, kao i opisi odabranih potonjih vrsta s bioekološkog i zaštitarskog aspekta. Kao izvor primarnih podataka provedeno je anketno ispitivanje, u drugoj polovici 2019. godine. Rezultati pokazuju da ispitanici ukrasne karakteristike i primjenu odabranih vrsta uglavnom vrednuju s ocjenom dobar. Prosječne ocjene po vrstama su donekle približne promatrajući ukrasne karakteristike i primjenu. Razlog tome je kontinuirana uporaba alohtonih vrsta tijekom posljednjih decenija. Postoje i izuzetci u pogledu ukrasnih karakteristika i primjene kojima su dodijeljene vrlo dobre ocjene: zvjezdasti ljiljan, vele cvjetni kukurijek i velika šumarica. Način održavanja gore navedenih vrsta u uzgoju ispitanici percipiraju kao osrednje težak. Ovi preliminarni rezultati mogu se koristiti prilikom uvođenja novih vrsta u ukrasnu hortikulturu.

Ključne riječi

zaštićene biljne vrste; zaštita kroz uzgoj: ukrasne karakteristike; primjena; percepcija

Hrčak ID:

254438

URI

https://hrcak.srce.hr/254438

Datum izdavanja:

25.2.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.015 *