Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Koliko je nedodirljivo ljudsko dostojanstvo? Veza između ljudskoga dostojanstva, osobe i naravi na području bioetike

Eberhard Schockenhoff ; Katolički bogoslovni fakultet Albert-Ludwigs Sveučilišta u Freiburgu im Breisgau, Freiburg, Njemačka


Puni tekst: njemački pdf 276 Kb

str. 5-24

preuzimanja: 605

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 255 Kb

str. 5-21

preuzimanja: 1.084

citiraj


Sažetak

Ljudsko dostojanstvo i ljudska prava ne počivaju na kulturalnome pripisivanju koje bi ovisilo o suglasju demokratskoga društva. Ljudsko dostojanstvo i ljudska prava, kao i 'biti osoba' (Personsein) svakoga čovjeka proizlaze iz sebe. Ako bi ovisio o promjenjivim uvjetima, o kojima bismo se morali svaki put dogovarati, čin priznavanja nečega što je neuvjetovano već bi u klici bio relativiziran. Naprotiv, jedini kriterij za priznavanje ljudskoga dostojanstva koji nije diskriminirajuć jest biološka pripadnost (Artzugehörigkeit) čovjeka. Budući da svakomu čovjeku od samoga početka njegova postojanja pripada neotuđivo dostojanstvo, nikakvi kriteriji (moralno značajne osobitosti, mentalne sposobnosti, osjećaj biografske cjelovitosti itd.), koji bi nadilazili odliku 'biti-čovjek' (Menschsein) kao takvu, ne smiju biti pretpostavljeni.
Da bi se u bioetičkim raspravama sekularnoga društva moglo baratati kriterijem ljudskoga dostojanstva, svakako je nužno jedno razlikovanje. Normativna sadržajna jezgra ljudskoga dostojanstva štiti minimalne uvjete odlike 'biti čovjek', kojima pripadaju: sposobnost za ćudoredno samoodređivanje, tjelesnost ljudskoga postojanja i vremensko trajanje pojedinačne životne povijesti. Zato zaštita ljudskoga dostojanstva obuhvaća i tjelesnu dimenziju ljudskoga bivstvovanja u cjelokupnome protezanju od početka do prirodnoga završetka, od začeća do smrti. Izlaganje na kraju raspravlja o razlozima i prigovorima na njih, koji se unose u raspravu glede ontološkoga i moralnoga statusa embrija.

Ključne riječi

ljudsko dostojanstvo; narav; 'biti osoba'; 'biti čovjek'; status ljudskog embrija; bioetika

Hrčak ID:

23487

URI

https://hrcak.srce.hr/23487

Datum izdavanja:

17.7.2007.

Podaci na drugim jezicima: njemački engleski

Posjeta: 3.814 *