Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.20471/acc.2020.59.04.09

Procjena nutritivnog rizika kod gastroenteroloških bolesnika u Kliničkom bolničkom centru Rijeka

Sandra Pavičić Žeželj orcid id orcid.org/0000-0001-7943-0617 ; Department of Health Ecology, University of Rijeka, School of Medicine, Rijeka, Croatia
Danijela Malec ; Department of Internal Medicine, Rijeka University Hospital Centre, Rijeka, Croatia
Dolores Janko Labinac ; Department of Neurology, Pula General Hospital, Pula, Croatia
Tamara Šoić Vranić ; Department of Anatomy, University of Rijeka, School of Medicine, Rijeka, Croatia
Gordana Mičetić Balog ; Health Centre of Primorje-Gorski Kotar County, Rijeka, Croatia
Tea Schnurrer-Luke-Vrbanić orcid id orcid.org/0000-0002-9161-4328 ; Department of Physical and Rehabilitation Medicine, Rijeka University Hospital Centre, Rijeka, Croatia
Tea Čaljkušić Mance ; Department of Ophthalmology, Rijeka University Hospital Centre, Rijeka, Croatia
Damir Kovačević ; Department of Ophthalmology, Rijeka University Hospital Centre, Rijeka, Croatia
Olga Cvijanović Peloza orcid id orcid.org/0000-0002-4381-8529 ; Department of Anatomy, University of Rijeka, School of Medicine, Rijeka, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 366 Kb

str. 632-639

preuzimanja: 308

citiraj


Sažetak

Malnutricija se povezuje s nekim bolestima kao što su upalna bolest crijeva, kronični pankreatitis, kronična bolest jetre i
zloćudni tumori. Kod malnutricije dolazi do gubitka težine, manjka proteina te nedostatka nekih specifičnih hranjivih tvari.
Cilj ovoga rada bio je procijeniti učestalost nutritivnog rizika kod 160 gastroenteroloških bolesnika metodom procjene
nutritivnog rizika (NRS-2002) pri prijmu i otpustu bolesnika. Bolesnici su boravili u bolnici između 5 i 15 dana ili duže.
Rezultati su pokazali da je kod prijma u bolnicu 40%, a na otpustu 36,2% bolesnika bilo pothranjeno. Na prijmu je 53,1%
pothranjenih bolesnika dobilo odgovarajuću nutritivnu potporu, dok 34,4% bolesnika nije dobilo takvu potporu pri otpustu
iz bolnice. Pothranjeni bolesnici bili su značajno mlađi, imali su značajno niži indeks tjelesne mase, značajno su dulje boravili
u bolnici te su češće bolovali od zloćudnih bolesti. Procjena nutritivnog rizika treba biti rutinska kako bi se osigurala odgovarajuća
nutritivna potpora za sve bolesnike koji su u riziku od malnutricije.

Ključne riječi

Pothranjenost; Gastroenterološki bolesnici; Nutritivna procjena rizika (NRS 2002)

Hrčak ID:

253740

URI

https://hrcak.srce.hr/253740

Datum izdavanja:

1.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.189 *