Hrvatske vode, Vol. 29 No. 115, 2021.
Stručni rad
Procjena indeksa održivosti korištenja kanalizacije za upravljanje otpadom hrane
Jure Margeta
orcid.org/0000-0002-9237-0169
; Sveučilište u Splitu, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Split, Hrvatska
Sažetak
Zbrinjavanje otpada hrane je problem čije se rješavanje treba provoditi u skladu s principima hijerarhije otpada i kružnog gospodarstva. To je biološki lako razgradivi otpad koji ima štetan utjecaj na okoliš, a važan je biološki resurs koji se može koristiti za poticanje kružnog gospodarstva. Upravljanje je zbog lake razgradivosti zahtjevno i složeno. Postoji više rješenja s različitim učinkom na osnovne dimenzije održivosti. Jedno od rješenja koja se u svijetu koriste je upuštanje kuhinjskog otpada hrane u kanalizaciju otpadnih voda. Cilj je smanjiti štetna ispuštanja u urbani i prirodni okoliš i ojačati održivost sustava upravljanja otpadom hrane i kanalizacije. Rješenje mora biti održivo u skladu sa lokalnim prirodnim i društveno-ekonomskim značajkama. Održivost se može ocijeniti na više načina ovisno o raspoloživosti podataka i razine obrade problema. U radu je prezentirana primjena indeksa održivosti na primjeru otoka Raba. Dobiveni indeks održivosti potvrđuje da je predloženi koncept označava zadovoljavajući napredak prema održivosti.
Ključne riječi
Hrčak ID:
255034
URI
Datum izdavanja:
30.3.2021.
Posjeta: 1.588 *