Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Procjena indeksa održivosti korištenja kanalizacije za upravljanje otpadom hrane

Jure Margeta orcid id orcid.org/0000-0002-9237-0169 ; Sveučilište u Splitu, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.182 Kb

str. 23-32

preuzimanja: 358

citiraj


Sažetak

Zbrinjavanje otpada hrane je problem čije se rješavanje treba provoditi u skladu s principima hijerarhije otpada i kružnog gospodarstva. To je biološki lako razgradivi otpad koji ima štetan utjecaj na okoliš, a važan je biološki resurs koji se može koristiti za poticanje kružnog gospodarstva. Upravljanje je zbog lake razgradivosti zahtjevno i složeno. Postoji više rješenja s različitim učinkom na osnovne dimenzije održivosti. Jedno od rješenja koja se u svijetu koriste je upuštanje kuhinjskog otpada hrane u kanalizaciju otpadnih voda. Cilj je smanjiti štetna ispuštanja u urbani i prirodni okoliš i ojačati održivost sustava upravljanja otpadom hrane i kanalizacije. Rješenje mora biti održivo u skladu sa lokalnim prirodnim i društveno-ekonomskim značajkama. Održivost se može ocijeniti na više načina ovisno o raspoloživosti podataka i razine obrade problema. U radu je prezentirana primjena indeksa održivosti na primjeru otoka Raba. Dobiveni indeks održivosti potvrđuje da je predloženi koncept označava zadovoljavajući napredak prema održivosti.

Ključne riječi

indeks održivosti, kružno gospodarstvo, otpad hrane, kanalizacija otpadnih voda, višekriterijska analiza

Hrčak ID:

255034

URI

https://hrcak.srce.hr/255034

Datum izdavanja:

30.3.2021.

Podaci na drugim jezicima: njemački engleski

Posjeta: 1.588 *