Glasilo biljne zaštite, Vol. 21 No. 3, 2021.
Stručni rad
Zatravljivanje vinograda
Zvonimir Ostojić
orcid.org/0000-0002-1341-8954
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za herbologiju
Josip Lakić
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za herbologiju
Klara Barić
orcid.org/0000-0002-1341-8954
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za herbologiju
Sažetak
Zatravljivanje vinograda sastavni je dio sustava održavanja tla u vinogradu. Zatravljivanje vinograda i korištenje pokrovnih usjeva općenito je prepoznato kao multifunkcionalna mogućnost održive poljoprivrede. Brojne su prednosti zatravljivanja golog tla. Osim smanjenja zakorovljenosti i potrebe za većom primjenom herbicida, treba istaknuti prednost održavanja i povećanja plodnosti tla, smanjenje erozije, gospodarenje vodom u tlu, smanjenje ispiranja i spiranja gnojiva i pesticida, očuvanje okoliša i bioraznolikosti. Iako se čini jednostavnom, uspostava zatravljivljena nasada zahtijeva dosta znanja. Zbog smanjenja negativnog učinka zatravljivanja treba pomno odabrati vrste za zatravljivanje, odnosno treba poznavati njihove prednosti i nedostatke.
Ključne riječi
Hrčak ID:
255975
URI
Datum izdavanja:
1.4.2021.
Posjeta: 1.860 *