Izvorni znanstveni članak
Izvori varijance probavljivosti energije u obrocima kukuruz- soja za perad i djelovanje na performansu: škroba, bjelančevina, ulja i vlakana
Thomas H. D' Alfonso
Sažetak
Obroci za brojlere sastavljeni su za 93 porcije kukuruza od kojih je svaka raspolovljena a jednoj su dodani enzimi, ksilanaze, amilaze i proteaze (Avizyme™ 1502, Danisco Nutrition). Omjer konverzije hrane (FCR) kretao se između 1.33 i 2.67. Prosjek = 1.81, s.d. = 0.30. Težina se kretala između 680 i 1301 g. Prosjek = 909, s.d. = 114. Dodatak enzima poboljšao je FCR na 1.73 i smanjio varijancu za 30% (P< 0.01). Uzorci kukuruza i digeste analizirani su za škrob, bjelan¬čevinu, ulje i sadržaj bruto energije a ilealna probavljiva energija (IDE) prosječno je iznosila 2831 kcal/kg (s.d. 486 kcal/kg). Probav¬ljivost škroba, bjelančevine, ulja i drugih frakcija (vlaknina, itd.) iznosila je 86%, 82%, 90% odnosno 12%. S dodatkom enzima IDE je porastao za prosječno 5% do 2975 kcal/kg a koeficijenti probavljivosti porasli su na 91%, 83%, 91% i 14% za škrob (+5%), bjelančevinu (+ 1%), ulje (+ 1%) i druge izvore (+ 2%).
Ključne riječi
Hrčak ID:
2128
URI
Datum izdavanja:
3.5.2005.
Posjeta: 2.047 *