Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Adaptacija, konstitucija, motorika

Boris A. Nikitjuk ; Katedra anatomii i sportivnoj morfologii gosudarstvennyj central'nyh ordena Lenina institut fizičeskoj kultury, Moskva


Puni tekst: ruski pdf 541 Kb

str. 1-16

preuzimanja: 122

citiraj


Sažetak

U radu su kondenzirana dermatoglifska i somatotipska istraživanja i odnosi između ovih konstitucionalni i kretnih svojstava. Izloženo mišljenje o obliku šara prstiju, kao markera intenzivnosti unutarmaterničnog rasta dijelova organizma koji su izvedeni iz vanjskog embrionalnog lista 8ektoderma), dozvoljava da se dermatoglifija prsta uključi u niz konstitucionalnih obilježja, zajedno sa somatotipom. Suštinska protivrječnost potencijala rasta organizma u cjelini i dijelovi izvedenih iz vanjskog embrionalnog lista posebno objašnjava slabu povezanost pokazatelja somatotipa i dermatoglifijeprsta, kao markernih svojstava, kod odsustva visokih i stalnih veza među njima. Ipak, ovo ne smanjuje već nasuprot, proširuje dijagnostičke mogućnosti. Bitno je voditi računa o kronološkoj usmjerenosti ovih kriterija.
Adaptacija predstavlja suprotnu stranu genetičke predodređenosti svojstava. Ipak, granica i parametri adaptabilnosti zavise ne samo od vanjskog agensa, već i od unutarnjeg stanja objekta na koji djeluje. Pridavajući visoko socijalno značenje problemima sportske i profesionalne selekcije i osiguravajući racionalnu spoertsku orijentaciju svih građana znači ne umanjiti, već naprotiv učiniti općepoznatim pitanja sportske genetike, promišljeno naglašavati njihovu ulogu i značenje.

Ključne riječi

Hrčak ID:

256793

URI

https://hrcak.srce.hr/256793

Datum izdavanja:

1.4.1988.

Podaci na drugim jezicima: ruski engleski

Posjeta: 635 *