Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kronična upala srednjega uha s kolesteatomom i sluh

Mihael Ries ; Klinika za ORL i kirurgiju glave i vrata, KBC Sestre milosrdnice, Vinogradska 29, Zagreb
Jakov Ajduk ; Klinika za ORL i kirurgiju glave i vrata, KBC Sestre milosrdnice, Vinogradska 29, Zagreb
Iva Kelava ; Klinika za ORL i kirurgiju glave i vrata, KBC Sestre milosrdnice, Vinogradska 29, Zagreb
Andro Košec ; Klinika za ORL i kirurgiju glave i vrata, KBC Sestre milosrdnice, Vinogradska 29, Zagreb
Robert Trotić ; Klinika za ORL i kirurgiju glave i vrata, KBC Sestre milosrdnice, Vinogradska 29, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 224 Kb

str. 51-51

preuzimanja: 733

citiraj


Sažetak

Kronična upala uha s kolesteatomom je bolest kod koje rijetko dolazi u obzir konzervativni pristup. Jedina metoda koja omogućuje izlječenje je kirurgija. Prilikom razmišljanja o sluhu nakon operacije, ne smijemo zaboraviti da je primarni cilj operacije eradikacija kolesteatoma. Između ostaloga poželjno je postići sigurno i suho uho, uho koje nije ovisno o čestoj njezi i kao bonus uho koje podnosi vodu.
Preoperativni prag sluha dobro korelira s konačnim sluhom. Proširenost bolesti i prisutna destrukcija uvjetuje potrebu za radikalnošću zahvata, odnosno tipom operacije i mogućnost žrtvovanja slušnih koščica. Zatvorene tehnike daju bolje funkcionalne rezultate i bolji prag sluha. Prisutnost stapesa povezana je s boljim pragom sluha postoperativno. Velika perforacija, učestalo curenje i nedostatak manubriuma maleusa, povezani su s lošijim sluhom.
Postavljanje hrskavice u područje neomembrane omogućiti će čuvanje dubine kavuma timpani i postavljanje slušne proteze. Danas je moguće dobro planiranje operacije na temelju kvalitetne radiološke obrade. Dan prije operacije bolesnika valja pregledati, te obaviti s njim razgovor, uz podsjećanje na kirurški postupak i komplikacije. Treba spomenuti mogućnost pogoršanja sluha. Rano postoperativno postoje tri razloga za takvu mogućnost. Prvi je slušanje preko bolesti kao kolumele, drugi je žrtvovanje slušnih koščica radi uklanjanja bolesti, a treći je zamjedbeni gubitak zbog oštećenja labirinta.

Ključne riječi

kronična upala srednjega uha; kolesteatom; prag sluha

Hrčak ID:

256925

URI

https://hrcak.srce.hr/256925

Datum izdavanja:

8.4.2021.

Posjeta: 2.337 *