Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31141/zrpfs.2021.58.140.587

O ulozi ljubavi u vođenju javnog sektora u Sloveniji

Senko Pličanič ; University of Ljubljana, Law Faculty, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 293 Kb

str. 587-609

preuzimanja: 498

citiraj


Sažetak

Članak raspravlja o važnosti samoljublja u vođenju javnog sektora i angažmanu zaposlenika u javnom sektoru. S obzirom na važnost vodstva u našoj civilizaciji, gotovo potpuno odsustvo ljubavi prema sebi kod vođa posebno šteti kako organizacijama koje vode tako i njihovim zaposlenicima. To je posebno važno u javnom sektoru - zbog važnosti dobara i usluga koje isti pruža i činjenice da se to čini novcem poreznih obveznika. Vođe koji vole i upravljaju s ljubavlju, umiju biti u poziciji zaposlenika, razumjeti ih; znati pronaći najbolje u svakom od njih i potaknuti razvoj tog aspekta; oni su iskreni i topli; znati slušati zaposlenike i impresionirati ih; oni ih poštuju; nadahnjuju ih osjećajem sigurnosti i samopouzdanja; šire pozitivnu energiju i znaju donositi odluke.
U tekstu se govori i o o povezanosti ljubavi prema sebi i socijalnog modela održivog razvoja. Zbog jednostrane orijentacije naše civilizacije prema materijalnom razvoju, pojedinci su gotovo eliminirali potragu za duhovnim razvojem iz svog života. Međutim, ljubav i sreća mogu se postići samo obostranom ravnotežom. Sastavno načelo održivog razvoja, koje uz gospodarski rast obuhvaća i duhovni rast, model je koji nam nudi izlaz iz našeg (lošeg) stanja - u svijetu i u Sloveniji. Od osobite je važnosti - prvenstveno zbog dugog zapostavljanja - duhovna strana koju ljudi trebaju ponovno uvesti u svoj život. Pritom bi se država i zakon trebali „iskoristiti“ tako da im se kao glavni zadatak nametne osiguravanje uvjeta za (uz ekonomski) duhovni rast, a time i ljubav i sreću.

Ključne riječi

ljubav prema sebi; vodstvo javnog sektora u Sloveniji; angažman zaposlenika u javnom sektoru u Sloveniji; održivi razvoj; duhovni razvoj

Hrčak ID:

257328

URI

https://hrcak.srce.hr/257328

Datum izdavanja:

7.5.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.051 *