Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15255/KUI.2020.050
Modeliranje sadržaja vlage i brzine sušenja određenih plodova solarnim sušenjem primjenom ANN-a
Ahmed Sadadou
; Biomaterials and Transport Phenomena Laboratory, University of Yahia Fares, Médéa, Alžir
Salah Hanini
; Biomaterials and Transport Phenomena Laboratory, University of Yahia Fares, Médéa, Alžir
Maamar Laidi
orcid.org/0000-0002-8977-9895
; Biomaterials and Transport Phenomena Laboratory, University of Yahia Fares, Médéa, Alžir
Ahmed Rezrazi
; Biomaterials and Transport Phenomena Laboratory, University of Yahia Fares, Médéa, Alžir
Sažetak
Cilj ovog rada bio je modelirati sadržaj vlage (MC) i brzinu sušenja (DR) primjenom metodologije umjetne neuronske mreže (ANN). Testirane su mnoge arhitekture, a najbolja topologija odabrana je na temelju metode pokušaja i pogrešaka. Skup podataka podijeljen je nasumično na 60, 20 i 20 % za fazu treninga, testa i validacije ANN modela. Najbolja topologija bila je 10-{29-13}-2 dobivena visokim koeficijentom korelacije R (%) od {99,98, 98,41} i niskom srednjom kvadratnom pogreškom RMSE (%) (0,36, 6,29) za MC, odnosno DR. Dobiveni ANN model može se s velikom točnošću primijeniti za interpolaciju MC-a i DR-a.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ključne riječi
umjetna neuronska mreža; voće; solarno sušenje; sadržaj vlage; brzina sušenja
Hrčak ID:
257538
URI
Datum izdavanja:
18.5.2021.
Posjeta: 1.449 *