Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.48188/hczz.1.1.7

Povećana konzumacija alkohola tijekom COVID-19 izolacije: istina ili laž?

Davorka Sutlović orcid id orcid.org/0000-0002-9899-5119 ; Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel zdravstvenih studija, Split, Hrvatska; Katedra za toksikologiju i farmakogenetiku, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska
Sanja Mandić ; Medicinski fakultet Osijek, Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku - Zavod za medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju, KBC, Osijek, Hrvatska
Nermina Korać ; Institut za medicinu rada Sarajevo, Laboratorij za toksikološke studije i sanitarno radno okruženje, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Marina Nestić ; Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vesna Horvat ; Medicinski fakultet Osijek - Zavod za medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju, KBC, Osijek, Hrvatska
Ivana Vapa ; Klinički centar Vojvodine, Novi Sad, Srbija
Vera Lukić ; Medicinski fakultet, Sveučilište u Beogradu, Institut za sudsku medicinu, Beograd, Srbija
Maja Vujović ; Zavod za farmaciju i toksikologiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Nišu, Niš, Srbija
Marija Definis-Gojanović ; Zavod za patologiju, sudsku medicinu i citologiju, KBC Split, Split, Hrvatska; Katedra za sudsku medicinu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 1.206 Kb

str. 3-11

preuzimanja: 298

citiraj


Sažetak

Uvod: Život većine ljudi širom svijeta promijenio se otkako je započela pandemija SARS-CoV-2 (SARS-CoV - teški akutni res-piratorni korona virus sindrom). Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prvi registrirani slučajevi u Hrvatskoj bili su 26. veljače, Bosni i Hercegovini 5. ožujka, a u Srbiji 10. ožujka 2020. godine. Za pretpostaviti je kako je zbog stresa uzroko-vanog nametnutom izolacijom - konzumacija alkohola počela rasti.

Metode: Kako bi se dobile informacije o konzumaciji alkohola u razdoblju prije i tijekom Covid-19 izolacije, provedeno je on-line anonimno anketno istraživanje u kojem je sudjelovalo ukupno 930 osoba: 542 iz Hrvatske, 219 iz Bosne i Hercegovine i 169 iz Srbije.

Rezultati: Među onima koji su ispunili anketni upitnik bilo je 659 žena i 271 muškarac, uglavnom između 20-45 godina starosti, s visokim ili srednjim stupnjem obrazovanjem. Većina ispitanika je bila zaposlena, živjela je u urbanim sredinama s većim brojem stanovnika. Dobiveni rezultati u istraživanju nisu pokazali utjecaj izolacije na povećanje konzumacije alkohola. Upravo suprotno, 20,21% ispitanika, koji su prethodno konzumirali alkohol, odgovorili su kako su ga tijekom izolacije zbog pandemije bolesti Co-vid-19 prestali konzumirati. Samo 0,43% ispitanika počelo je konzumirati alkohol upravo zbog izolacije.

Zaključak: Ovo istraživanje daje novo svjetlo na svakodnevnu praksu ljudi tijekom Covid-19 pandemije u zemljama zapadnog Balkana, poznatom kao regiji u kojoj je konzumacija alkohola prilično raširena.

Ključne riječi

konzumacija alkohola; COVID-19; izolacija, SARS

Hrčak ID:

257814

URI

https://hrcak.srce.hr/257814

Datum izdavanja:

28.4.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.215 *