Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12

Učestalost reduktivnih i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće

Ivana Alpeza orcid id orcid.org/0000-0003-0278-3312 ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska
Ivna Linke ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.783 Kb

str. 112-120

preuzimanja: 922

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak


Miris vina je kompleksna i kreativna referenca kakvoće i vrlo važan čimbenik u izboru vina. Nepoželjni mirisi stoga nisu prihvatljivi, a neki mogu biti i štetni za zdravlje. Posljednjih dvadesetak godina posebice se bilježi porast kompleksnih neugodnih sumpornih mirisa. Cilj ovog rada bio je analizirati učestalost pojave nepoželjnih mirisa u hrvatskim vinima prije stavljanja na tržište. U analizi su korišteni rezultati senzornih ispitivanja vina za razdoblje 2008.-2019., za oksidaciju, octikavost, etil acetat, sumporovodik i merkaptanske mirise, kao glavne probleme mirisa. Uočen je trend pada udjela loših uzoraka u odnosu na čitavo promatrano razdoblje. Dodatna analiza provedena je za sumporne nepoželjne mirise, za razdoblje 2014.-2019., pri čemu je utvrđen porast problema reduktivnih mirisa općenito, a posebno izražen porast mirisa merkaptanskih spojeva. Obzirom na brojnost i složenost čimbenika kakvoće, ovi rezultati upućuju na potrebu kontinuirane kontrole proizvodnje i traženja načina za sprečavanje nastanka nepoželjnih mirisa vina.

Ključne riječi

nepoželjni mirisi vina, sumporovodik, merkaptanski spojevi, senzorna analiza

Hrčak ID:

247766

URI

https://hrcak.srce.hr/247766

Datum izdavanja:

11.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.032 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.