Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj hranidbe, lokacije i tipa šarana (Cyprinus carpio L.) na sastav masnih kiselina hepatopankreasa

Sonja Sinković ; Hrvatski veterinarski institut Zagreb, Hrvatska
Eva Tuksar
Krešimir Severin ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jozo Grbavac ; Agronomski i Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Tomislav Mašek ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 271 Kb

preuzimanja: 196

citiraj


Sažetak

Svrha istraživanja bila je utvrditi na koji način hranidba, tip šarana i mjesto uzgoja utječu na sastav
masnih kiselina šarana, a time i na kvalitetu šarana kao proizvoda za konzumaciju. U istraživanju su korišteni uzorci hepatopankreasa šarana hranjenih: a) komercijalnom peletiranom hranom (komercijalna peletirana hrana) i b) kombinacijom žitarica i prirodno prisutne hrane (zooplankton, zoobenthos, fitoplankton i više vodeno bilje), te s dvije lokacije: a) Jastrebarsko (ribnjačarski i riječni tip) i b) Draganići (ribnjačarski tip). Sastav masnih kiselina određen je metodom plinske kromatografije. Promatrane varijable znatno su utjecale na sastav masnih kiselina. Najznačajnije razlike bile su vidljive kod riječnog tipa šarana hranjenog prirodnom hranom i žitaricama koji je imao najniže koncentracije višestruko nezasićenih masnih kiselina i više razine jednostruko nezasićenih masnih kiselina. Prema rezultatima istraživanja može se zaključiti kako kombinacije istraživanih varijabli mogu znatno promijeniti masnokiselinski sastav šarana što se potencijalno može iskoristiti u uzgajalištima za dobivanje kvalitetnijeg sastava mesa šarana.

Ključne riječi

šaran; oblici šarana; hranidba; komercijalne pelete; žitarice; hepatopankreas; masne kiseline

Hrčak ID:

259256

URI

https://hrcak.srce.hr/259256

Datum izdavanja:

14.3.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 653 *