Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Oblikovanje jestivih filmova iz proteina soje unakrsnim vezivanjem transglutaminazom iz bakterije Streptomyces

Guocheng Su ; Bio-tech Engineering College, Jimei University, Xiamen 361021, Fuijian, PR China
Huinong Cai ; Bio-tech Engineering College, Jimei University, Xiamen 361021, Fuijian, PR China
Changyi Zhou ; Bio-tech Engineering College, Jimei University, Xiamen 361021, Fuijian, PR China
Zhang Wang ; China National Research Institute of Food and Fermentation Industries, Beijing 100027, PR China


Puni tekst: engleski pdf 142 Kb

str. 381-388

preuzimanja: 1.183

citiraj


Sažetak

Izolat proteina soje upotrijebljen je pri oblikovanju jestivih filmova metodom unakrsnog vezivanja transglutaminaze iz novoga soja bakterije Streptomyces sp. WZFF.L-M1, uzgojenog u našem laboratoriju. Nakon dodavanja glicerola, film je zagrijan te osušen. Dio skupih izolata proteina soje zamijenjen je jeftinijim, djelomično pročišćenim obranim prahom proteina soje i izolatima proteina surutke, a pročišćenim β-laktoglobulinom dokazana je prisutnost izolata proteina surutke. Rezultati su pokazali da se u optimalnim uvjetima, upotrebom triju zamjenskih izolata, mogu proizvesti vrlo učinkoviti jestivi filmovi. Struktura filmova debljine oko 50 µm, dobivenih uporabom zamjenskih izolata, bila je homogena, bez okom vidljivih rupica. Rezultati ispitivanja pokazali su veliku moć zadržavanja vode i elastičnost tih filmova. Znatno je povećana granična čvrstoća (>5 MPa) i istezljivost (>50 %) te smanjena njihova propusnost na vodenu paru za 85 % i kisika za 70 %.

Ključne riječi

transglutaminaza; jestivi filmovi; izolat proteina soje; β-laktoglobulin; mehanička svojstva; propusnost

Hrčak ID:

23960

URI

https://hrcak.srce.hr/23960

Datum izdavanja:

13.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.949 *