Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Prilozi Nikole Arsenovića obrtničkom obrazovanju 19. stoljeća u Trojednoj kraljevini

Mirko Lukas orcid id orcid.org/0000-0003-2725-3035 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Filozofski fakultet, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 318 Kb

str. 167-185

preuzimanja: 160

citiraj


Sažetak

Sredinom 19. stoljeća i na našim se prostorima osjeća snažan utjecaj industrijske proizvodnje koja sve više onemogućuje obrtničko djelovanje. Stoga se izlaz traži u novom pristupu obrazovanju tadašnjih zanatlija. Dotadašnje obrazovanje temeljeno samo na praktičnoj obuci putem promatranja i iskustvenog preuzimanja gotovih rješenja mladih šegrta u obrtničkim radionicama njihovih majstora, više nije bilo dostatno. Nešto malo jednosatne nastave tjedno, koja se najčešće izbjegavala, bilo je itekako nedovoljno da bi se njome mogla podići razina zanatskog djelovanja i suprotstaviti se snažnim utjecajima industrije zapada. Povijesnom analizom sadržaja dostupne pedagoške literature i dokumentacije donose se spoznaje o metodologiji i sadržajima izrade novih obrtničkih kurikula. Iz dostupne građe se s pravom može tvrditi da je Nikola Arsenović uz dosadašnje mjesto koje zaslužuje u etnografiji i umjetničkom djelovanju s pravom ušao i u povijest osposobljavanja budućih obrtnika. Kao krojački obrtnik u Vukovaru uviđa nedostatke obrazovanja majstora odjevne struke i snažno se zauzima za podizanje njihove izobrazbe na višu razinu, kako ju on naziva tehno-naučnom.
On tiska prijedlog svojeg kurikula želeći podići kako ekonomske tako i stručne razine naučnika u Kraljevini Hrvatskoj, Dalmatinskoj i Slavonskoj koji obrtništvu moraju vratiti dignitet i popularizirati ga među narodom.
Nikola Arsenović je kao predlagatelj institucionalnog i dvojnog načina srednjoškolskog obrtničkog obrazovanja u krojačkom zanatu otvorio put i potaknuo promišljanja o mogućoj implementaciji ove ideje u ostale obrtničke škole.

Ključne riječi

19. stoljeće; Nikola Arsenović; strukovno obrazovanje

Hrčak ID:

259421

URI

https://hrcak.srce.hr/259421

Datum izdavanja:

15.6.2021.

Posjeta: 423 *