Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Filozofska pitanja o Bogu

Ante Vučković orcid id orcid.org/0000-0002-5049-2934 ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 364 Kb

str. 335-361

preuzimanja: 6.543

citiraj


Sažetak

Polazeći od naslova shvaćenog kao propitivanje načina postavljanja pitanja o Bogu autor najprije ističe potrebu propitivanja iz filozofije same kao i uputu da se filozofiju shvati kao aktivnost. Postavljanje pitanja je jedno od djelovanja filozofije.
Autentičnost postavljanja pitanja o Bogu traži i promišljanje o životnoj formi. Autor tako traži kako se pitanje o Bogu autentično postavlja kod Anselma, Descartesa i Heideggera. Anselmo ga postavlja iz životne forme vjere, Descartes iz metodičkog ateizma, a Heidegger iz bezbožnoga mišljenja. Kod Anselma se pitanje o Bogu pokazuje kao pitanje mišljenja pojma Boga već prihvaćenog u vjeri. Kod Descartesa se pitanje o opstojnosti Božjoj pokazuje kao traženje pojma beskonačnosti u kojem se zrcali ljudska konačnost. Heidegger, nailazeći na pitanje o Bogu, u kontekstu propitivanja zapadne metafizike i njezina shvaćanja bitka, nadasve odčitavanja cjelokupne metafizike iz Nietzscheove riječi o smrti Boga, pitanje o Bogu dovodi do nijemosti. Tu se, snažnije nego ikada sluti razlika bezbožne životne forme i one vjere.
Pitanja o Bogu tako dovode do mjesta na kojem se jasnije vidi i odakle ono izvire i kamo uvire.

Ključne riječi

Bog; filozofija; pitanje; autentičnost; životna forma

Hrčak ID:

23997

URI

https://hrcak.srce.hr/23997

Datum izdavanja:

30.8.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 8.381 *