Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos zrna ozimog graška u smjesi s tritikale

Darko Uher
Zvonimir Štafa
Mihaela Blažinkov
Dražen Kaučić


Puni tekst: hrvatski pdf 153 Kb

str. 207-222

preuzimanja: 580

citiraj


Sažetak

Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001.g.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica na korijenu graška (g/biljka), te prinose zrna smjese graška cv. Maksimirski ozimi i tritikale cv. Clercal. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška s sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti 2 (30 kvržica/biljka), kao i masa suhe tvari kvržica (0,150 g/biljka). Prosječni prinosi zrna graška iznosili su od 1205 kg ha-1 (kontrola) do 1836 kg ha-1 (bakterizacija). Prosječni prinosi zrna tritikale iznosili su od 2469 kg ha-1 (kontrola) do 3753 kg ha-1 (prihrana dušikom). Prosječni ukupni prinosi zrna ozime smjese graška i tritikale su iznosili od 3674 kg ha-1 (kontrola) do 5321 kg ha-1 (prihrana dušikom). Najveći broj mahuna (9,5) i zrna po biljci graška (38,5) je utvrđen na bakteriziranoj varijanti 2. Najveća masa 1000 zrna (104,5 g) i masa zrna po biljci graška (4,03 g) također je utvrđena na bakteriziranoj varijanti 2.

Ključne riječi

bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; prinos zrna graška; prinos zrna tritikale; ukupni prinosi zrna smjese graška i tritikale

Hrčak ID:

2370

URI

https://hrcak.srce.hr/2370

Datum izdavanja:

1.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.344 *