Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/ag.82.4.1

Klijavost i početni porast domaćeg maka (Papaver somniferum L.) ovisno o salinitetu i temperaturi

Ivana Varga orcid id orcid.org/0000-0003-2985-8599 ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Mirta Rastija ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Milan Pospišil orcid id orcid.org/0000-0002-9972-3940 ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Dario Iljkić ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Manda Antunović ; Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.464 Kb

str. 157-172

preuzimanja: 190

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 1.464 Kb

str. 157-172

preuzimanja: 191

citiraj


Sažetak

U ovom istraživanju analizirani su učinci saliniteta (NaCl) i temperatura na klijavost i rast klijanaca domaćeg maka. Postojale su različite koncentracije NaCl (0 mM (kontrola), 50 mM, 100 mM i 150 mM) i provedene temperature (10 °C, 15 °C i 20 °C). Istraživanje je provedeno u kontroliranim uvjetima u fitotronu. U 4 ponavljanja posijano je po 50 sjemenki domaće sorte maka (Detkovac) na filter papir. Energija klijanja utvrđena je 5. dan, a ukupna klijavost i morfološka karakteristika klijanaca maka nakon 10. dana. Peti dan energija klijanja bila je u prosjeku 28%. Bilo je zanimljivo ustanoviti da na 10 °C nije bilo klijavog sjemena nakon 5 dana na svim tretmanima zaslanjenosti, a također i na razini 150 mM NaCl pri svakoj temperaturi. Prosječna ukupna klijavost (10. dan) domaćeg sjemena maka iznosila je 52% i varirala je od 30% (150 mM NaCl i 20 °C) do 90% (0 mM NaCl i 15 °C). Različita zaslanjenost vodene otopine imala je vrlo značajan utjecaj (p <0,01) na porast stabljike, korijena i ukupnu duljinu (cm) klijanaca. Prosječna duljina kroijena iznosila je 1,3 cm i varirala je od 0,9 cm (100 mM NaCl) do 1,8 cm (0 NaCl). Prosječna duljina stabljike bila je 1,8 cm. Najdulja stabljika izmjerena je na kontroli (2,7 cm), dok između 50 i 100 mM NaCl razlike nisu bile značajne. Ukupna duljina klijanaca maka u ovom istraživanju iznosila je 3,0 cm i varirala je od 4,5 cm na kontroli do 2,3 cm pri 100 mM NaCl. S obzirom na temperature, nisu utvrđene značajne razlike u korijenu i ukupnoj duljini klijanaca maka, ali razlike su bile vrlo značajne (p <0,01) za duljinu stabljike. Najduži klijanci maka izmjereni su na 20 °C i 0 mM NaCl (4,9 cm), dok su na 10 °C i na 0 ili 50 mM NaCl klijanci bili manji od 0,1 cm. Sjeme uopće nije klijalo na 10 °C, a ovisno o salinitetu pri 100 i 150 mM NaCl. Općenito, zaslanjenost je smanjila energiju klijanja, brzinu klijanja i duljinu klijanaca. Ova domaća sorta maka bila je vrlo osjetljiva na relativno visoke koncentracije soli, što ukazuje na to da sjeme uglavnom utječe na osmotski stres te se ne preporuča uzgajati na tlima s viškom soli.

Ključne riječi

klijavost; NaCl; mak; morfologija; temperatura

Hrčak ID:

261622

URI

https://hrcak.srce.hr/261622

Datum izdavanja:

15.8.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 973 *