Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/ag.82.4.2

Utjecaj prorjeđivanja grozdova na kakvoću mošta kultivara Chardonnay u kutjevačkom vinogorju

Valentina Obradović ; Veleučilište u Požegi, Poljoprivredni odjel, Požega, Hrvatska
Josip Mesić ; Veleučilište u Požegi, Poljoprivredni odjel, Požega, Hrvatska
Helena Marčetić ; Veleučilište u Požegi, Poljoprivredni odjel, Požega, Hrvatska
Svjetlana Škrabal ; Veleučilište u Požegi, Poljoprivredni odjel, Požega, Hrvatska
Maja Ergović Ravančić ; Veleučilište u Požegi, Poljoprivredni odjel, Požega, Hrvatska
Brankica Svitlica ; Veleučilište u Požegi, Poljoprivredni odjel, Požega, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 899 Kb

verzije

str. 173-184

preuzimanja: 201

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 899 Kb

verzije

str. 173-184

preuzimanja: 153

citiraj


Sažetak

Vinogorje Kutjevo smješteno na južnim obroncima Papuka i Krndije najpoznatije je po uzgoju grožđa Graševina, međutim ne smije se zanemariti i sve veća zastupljenost ostalih sorti. Chardonnay je najraširenija vinska sorta u svijetu, a u Požeško-slavonskoj županiji zauzima oko 5 % površine vinogradarskih nasada. Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj prorjeđivanja grozdova u vinogorju Kutjevo na kinetiku dozrijevanja grozdova, te kakvoću mošta kultivara Chardonnay. Istraživanje je provedeno tijekom 2020. godine na lokalitetu Podgorje (vinogorje Kutjevo), a pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu u dva tretiranja po tri repeticije. Repeticiju čini pet trsova u nizu. Ispitivani su sljedeći parametri: udio šećera i ukupna kiselost u grožđu u periodu mjesec dana prije berbe, broj grozdova po trsu, prosječna masa grozdova, te masa 100 bobica. U moštu su određeni sljedeći parametri: gustoća, ukupna kiselost, hlapiva kiselost, vinska, jabučna i mliječna kiselina, pH, reducirajući šećeri, ekstrakt, glukoza, fruktoza, glicerol, alfa amino dušik, amonijačni dušik, te kalij. Prorjeđivanje grozdova je statistički značajno utjecalo na broj grozdova, masu grozdova, pH vrijednost, mliječnu kiselinu i amonijačni dušik, dok kod drugih analiziranih parametara nije bilo statistički značajne razlike između pokusnih varijanata.

Ključne riječi

dozrijevanje grožđa; kiselost; sadržaj šećera; dušik; kalij

Hrčak ID:

261623

URI

https://hrcak.srce.hr/261623

Datum izdavanja:

15.8.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 958 *