Izvorni znanstveni članak
HIGIJENSKI USLOVI SUBJEKATA U POSLOVANJU S HRANOM (SPH) NA PODRUČJU KANTONA SARAJEVO U PERIODU 2019-2020
Adna Bešić
orcid.org/0000-0002-3134-1786
; Sveučilište/Univerzitet “VITEZ” , Fakultet zdravstvenih studija, Travnik, Bosna i Hercegovina
Emilija Hrapović
orcid.org/0000-0001-7774-6802
; Sveučilište/Univerzitet “VITEZ” , Fakultet zdravstvenih studija, Travnik, Bosna i Hercegovina
Sažetak
Cilj istraživanja je predstaviti higijenske uslove subjekata u poslovanju s hranom na području KS u periodu 2019. – 2020. godine, te kategorizirati odstupanja mikrobioloških parametara higijene površina, predmeta i ruku uposlenika koji ne postupaju u skladu sa kriterijuma za čistoću gdje nehigijenski uslovi rezultiraju ubrzanom razvoju i razmnožavanju mikroorganizama, te ugrožavaju ispravnost namirnica koje se služe u objektu. Istraživanje je obuhvatilouzorkovanje i analizu 495 uzoraka briseva površina, predmeta i ruku uposlenika u 2019. i 2020. godini u ugovorenim SPH (Subjekti u poslovanju s hranom) na području Kantona Sarajevo (KS), u sklopu redovnog nadzora kroz planove samokontrole. Utvrđivanje mikrobiološke čistoće objekata provodilo se metodom brisa na analizu parametara aerobnih mezofilnih bakterija i enterobakterija. Uzorkovanje briseva, kao i analiza uzoraka rađena je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za Javno zdravstvo FBiH, međunarodnim ISO standardnim metodama, akreditovanom u skladu sa zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2018. U 2019. godini ukupno je analizirano 362 uzorka brisa, od čega 69 (19.1 %) uzorka nisu odgovarala Normativima mikrobiološke čistoće za predmete, površine i ruke koji dolaze u dodir sa hranom. U 2020. godini ukupno su analizirana 133 uzorka brisa, od čega 29 (21.80 %) uzoraka nije odgovaralo. Adekvatni higijenski uslovi i zdravstvena ispravnost hrane obaveza je svakog objekta, koji posluje sa hranom. Svi SPH dužni suuskladiti svoje poslovanje s odredbama propisa o hrani, a to su propisi kojima su uređenapojedina područja politike sigurnosti hrane. Nemaran odnos spram održavanja takvih objekata, radnih površina, može dovesti do brzog razvoja mikroorganizama, koji predstavljaju veliku opasnost po ispravnost hrane i zdravlje čovjeka.
Ključne riječi
Hrčak ID:
262876
URI
Datum izdavanja:
3.10.2021.
Posjeta: 1.275 *