Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ugovori i napose otuđenje: (kann. 1290-1298)

Nikola Škalabrin ; Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Đakovo, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 251 Kb

str. 173-199

preuzimanja: 1.548

citiraj


Sažetak

Naslov III. Ugovori i napose otuđenje Knjige V. Zakonika kanonskoga prava ima 9 kanona (kann. 1290-1298), a uređuje pitanje ugovora, otuđenja i zakupa. Pitanju ugovora posvećen je kan. 1290, a pitanju otuđenja ostali kanoni ovoga naslova, izuzevši kan. 1297 koji govori o zakupu. Kan. 1298 raspravlja o zakupu i prodaji crkvenih dobara upraviteljima tih dobara i njihovim rođacima krvnog ili tazbinskog srodstva.
Kan. 1290 posuđuje pojmovno-terminološko utemeljenje govora o ugovorima, bilo općenito bilo posebno i o plaćanjima, od vlastitoga građanskog prava svake pojedine zemlje u kojoj se Crkva nalazi i djeluje. Riječ je o kanonizaciji građanskoga prava.
Otuđenje se promatra i uređuje kao jedan pravni posao koji se razlikuje od čina izvanrednog upravljanja. Stoga Zakonik posebno govori o činima upravljanja i otuđenja. Čini se otuđenja odnose samo na dobra koja po zakonitom upisu tvore osnovnu imovinu neke javne pravne osobe i kojih vrijednost prelazi pravom određenu svotu. Za valjanost se otuđenja tih dobara zahtijeva dopuštenje mjerodavnog autoriteta. Svakako treba naglasiti da je pojam otuđenja na kanonskom području doživio semantički razvitak tako da ga ne smijemo izjednačiti samo s građanskim pojmom prodaje, nego se on proteže na bilo koji drugi posao kojim se može pogoršati imovinsko stanje pravne osobe.
Novi Zakonik napušta put opće kodifikacije u pitanju zakupa te prepušta biskupskim konferencijama da ga urede, vodeći računa o mjesnim prilikama svakog naroda, i da donesu konkretne odredbe o dobivanju dopuštenja od mjerodavnog crkvenog autoriteta. Valja naglasiti da je i zakup vrsta ugovora te, stoga, i za njega vrijede građanski zakoni koji su kanoniziram.

Ključne riječi

ugovori; kanonizacija građanskog prava; otuđenje; javna pravna osoba; osnovna imovina; najmanji i najveći iznos; dopuštenje mjerodavnog autoriteta; zakup

Hrčak ID:

24236

URI

https://hrcak.srce.hr/24236

Datum izdavanja:

1.8.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.359 *