Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31306/s.63.3.7

Očevid, rekonstrukcija i vještačenje požara

Nenad Papić ; Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 996 Kb

str. 311-316

preuzimanja: 566

citiraj


Sažetak

U radu su opisane metode koje se koriste prilikom utvrđivanja mjesta nastanka i uzroka požara, kao što su očevid (pregled mjesta događaja), rekonstrukcija i vještačenje izuzetog materijala.
Prikazan je jedan realan slučaj požara iz rada vještaka za tehnička vještačenja koji opisuje primjenu navedenih metoda prilikom utvrđivanja uzroka požara u stambenom objektu - obiteljskoj kući.
U parničnom postupku zbog naknade štete uzrokovane požarom, vještak je dobio zadatak da na temelju podataka iz sudskog spisa utvrdi uzrok predmetnog požara. Vještaku je pored sudskog spisa dostavljen i materijal koji je izuzet prilikom očevida. Na temelju podataka koji se nalaze u spisu i vještačenja izuzetog materijala, vještak je dao svoj pismeni nalaz i mišljenje koji je branio na sudskoj raspravi. Zbog izvođenja novih dokaza predloženo je da se provede očevid i rekonstrukcija na mjestu događaja požara.
Na temelju rekonstrukcije zaključeno je da je požar buknuo zbog kvara na električnoj instalaciji objekta koji nije posljedica montaže električnog brojila.

Ključne riječi

uzrok požara, očevid, rekonstrukcija, vještačenje

Hrčak ID:

263129

URI

https://hrcak.srce.hr/263129

Datum izdavanja:

4.10.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.367 *