Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.20471/acc.2021.60.02.14

Procjena alergija na hranu i aditive u bolesnika s angioedemom, sindromom pekućih usta, heilitisom, gingivostomatitisom, oralnim lihenoidnim reakcijama i peroralnim dermatitisom

Iva Domić ; Department of Dermatovenereology, Sestre milosrdnice University Hospital Centre, Zagreb, Croatia
Jozo Budimir ; Department of Dermatovenereology, Sestre milosrdnice University Hospital Centre, Zagreb, Croatia
Ina Novak ; Department of Dermatovenereology, Sestre milosrdnice University Hospital Centre, Zagreb, Croatia
Marinka Mravak-Stipetić ; School of Dental Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Liborija Lugović-Mihić ; Department of Dermatovenereology, Sestre milosrdnice University Hospital Centre, Zagreb, Croatia; School of Dental Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 217 Kb

str. 276-281

preuzimanja: 76

citiraj


Sažetak

Usna šupljina i perioralna regija izložene su različitim antigenima, osobito hrani i aditivima, koji imaju potencijalnu
ulogu u razvoju različitih bolesti oralne sluznice i perioralne kože s obzirom na to da mogu potaknuti reakcije preosjetljivosti.
Oralne i perioralne bolesti najčešće se manifestiraju kao angioedem, sindrom pekućih usta, heilitis, gingivostomatitis,oralne
lihenoidne reakcije ili perioralni dermatitis. Dosadašnje studije usmjerile su se na istraživanje kasne alergijske preosjetljivosti
kod bolesti oralne sluznice koristeći samo epikutane (patch) testove. Stoga je cilj našeg istraživanja bio odrediti najčešće nutritivne
i aditivne alergene u oralnim i perioralnim bolestima primjenom kožnog ubodnog (prick) testa. U istraživanje je bilo
uključeno ukupno 230 ispitanika, tj. 180 bolesnika s oralnim/perioralnim bolestima (angioedem, sindrom pekućih usta, heilitis,
gingivostomatitis, oralne lihenoidne reakcije i perioralni dermatitis) i 50 zdravih ispitanika. Rezultati kožnih ubodnih
testova pokazali su da su alergijske reakcije rane preosjetljivosti na hranu i aditive najčešće uočene u bolesnika sa sindromom
pekućih usta (40%) i heilitisom (33,3%), dok su najrjeđe opažene u bolesnika s gingivostomatitisom (20%) i perioralnim
dermatitisom (10%). Najučestaliji uzrok nutritivnih alergijskih reakcija u oralnim i perioralnim bolestima bilo je različito
voće, gljive i povrće, a najčešće identificirani aditivni alergeni bili su glutaraldehid, limunska kiselina i natrijev glutamat. Rezultati
našeg istraživanja upućuju na to da kod ustrajnih bolesti oralne sluznice ili perioralne kože te značajnih povezanih
anamnestičkih podataka treba razmotriti moguću povezanost s nutritivnim i aditivnim alergijama.

Ključne riječi

Aditivi, Alergija, Hrana, Oralne bolesti, Perioralne bolesti, Ubodni kožni test, Epikutani test, Koža, Angioedem

Hrčak ID:

263708

URI

https://hrcak.srce.hr/263708

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 193 *