Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ VELIČINE OBITELJSKE FARME, SEZONE I MANAGEMENTA HRANIDBE NA PROIZVODNJU I KAKVOĆU MLIJEKA

I. Stipić ; Voditelj u otkupu i razvoju mlijeka, DUKAT d.d., Zagreb, Hrvatska
A. Ivanković ; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 585 Kb

str. 103-121

preuzimanja: 443

citiraj


Sažetak

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Hrvatskoj su različita po strukturnim, organizacijskim i socijalnim značajkama. Dosadašnja istraživanja ukazala su na nisku razinu proizvodnje i dohodovnosti na većini obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka. Njihov razvoj i struktura ne zadovoljavaju uvjete pravog tržišnog gospodarstva, te su za prijelaz u ozbiljne uvjete tržišnog gospodarenja, potrebne velike promjene u strukturi, organizaciji, proizvodnji, upravljanju i poslovanju gospodarstava. Cilj rada je utvrđivanje utjecaja veličine poljoprivrednog gospodarstva na proizvodnju i kvalitetu tržno isporučenog kravljeg mlijeka, te primjerenost hranidbe kroz sadržaj uree u mlijeku. Istraživanje je obuhvatilo dvanaest obiteljskih gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, a praćenje je provedeno tijekom 2005. godine. Na velikim i srednjim obiteljskim gospodarstvima uočen je trend povećanja proizvodnje mlijeka, dočim je na malim obiteljskim gospodarstvima uočena stagnacija količine tržno isporučenog mlijeka. Velika i srednja obiteljska gospodarstva isporučuju mlijeko bolje tržne kvalitete. Najveći sadržaj masti u mlijeku zabilježen je na malim obiteljskim gospodarstvima. Utvrđena razina utjecaja sezone na sadržaj masti u mlijeku je statistički signifikantna. Utjecaj veličine gospodarstva i sezone na sadržaj bjelančevina u mlijeku signifikantne je razine (P<0,01). Utvrđeni utjecaj veličine gospodarstva i managementa hranidbe na broj somatskih stanica u mlijeku statistički je signifikantan (P<0,01). Utjecaj managementa hranidbe na broj mikroorganizama u mlijeku je statistički signifikantan (P<0,05). Dinamika promjene sadržaja uree u mlijeku ukazuje na određene sezonske manjkavosti obroka u pogledu udjela bjelančevina i energije.

Ključne riječi

obiteljsko gospodarstvo; sezona; management hranidbe; kvaliteta mlijeka

Hrčak ID:

24334

URI

https://hrcak.srce.hr/24334

Datum izdavanja:

15.3.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.449 *