Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/ag.82.5-6.3
Analiza prinosa zrna i kvaliteta brašna nekih sorata ozime pšenice u proizvodnoj 2020. godini
Nenad Đurić
orcid.org/0000-0001-5048-454X
; Univerzitet Megatrend, Beograd, Fakultet za biofarming, Bačka Topola, Srbija
Gorica Cvijanović
; Univerzitet Megatrend, Beograd, Fakultet za biofarming, Bačka Topola, Srbija
Vera Rajičić
; Univerzitet u Nišu, Poljoprivredni fakultet u Kruševcu, Kruševac, Srbija
Gordana Branković
; Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Beograd, Srbija
Dobrivoj Poštić
orcid.org/0000-0002-4704-8613
; Institut za zaštitu bilja i životnu sredinu, Beograd, Srbija
Vojin Cvijanović
; Univerzitet Megatrend, Beograd, Fakultet za biofarming, Bačka Topola, Srbija
Sažetak
Pšenica, je tijekom cijele ljudske civilizacije bila bazni i vitalni sastojak svakodnevne ishrane ljudi i domaćih životinja. U Republici Srbiji posljednjih nekoliko godina izražena je traženost sorti pšenice, koje pored visokog i stabilnog prinosa imaju i dobre parametre kvalitete brašna. U provedenim istraživanjima u 2019/2020. godini sorta s najstabilnijim prinosom i dobrom kvalitetom zrna pokazala se sorta Nogal. Ova sorta ima visok sadržaj kvalitetnih proteina, a analogno tome je i visok sadržaj glutena, ali i kvaliteta, što su potvrdila reološka mjerenja. Ostvareni visoki prinosi zrna ispitivanih sorata pšenice jesu rezultat interakcije genetičkog potencijala ispitivanih sorata pšenice i primjene dobre agrotehnike u uvjetima kada raspored padalina u tijeku vegetacijske sezone, od momenta sjetve, pa do žetve nije pogodovao proizvodnji pšenice. Istraživanja su pokazala da se sorte Talas, Pobeda i Nogal mogu svrstati u kvalitetnu grupu A2, odnosno to su sorte dobre kvalitete brašna i hljeba i kao takve spadaju u grupu poboljšivača. Sorte Merkur, Imperija, Ratarica i Vizantija svrstane su u kvalitetnu grupu B1 tj. one su dobre hljebne sorte. Sorta NS 40 S svrstana je u kvalitetnu grupu B2.
Ključne riječi
pšenica; sorta; prinos zrna; tehnološka kvaliteta brašna
Hrčak ID:
264685
URI
Datum izdavanja:
30.9.2021.
Posjeta: 1.408 *