Izvorni znanstveni članak
Prirodni antioksidativni sastojci odabranog aromatičnog bilja i njihovo djelovanje protiv pojedinih patogenih mikroorganizama
Charalampos Proestos
; Laboratory of Food Chemistry, Agricultural University of Athens, Iera Odos 75, GR-118 55 Athens, Greece
Ioannis Spyridon Boziaris
; Laboratory of Food Chemistry, Agricultural University of Athens, Iera Odos 75, GR-118 55 Athens, Greece
Maria Kapsokefalou
; Laboratory of Food Chemistry, Agricultural University of Athens, Iera Odos 75, GR-118 55 Athens, Greece
Michael Komaitis
; Laboratory of Food Chemistry, Agricultural University of Athens, Iera Odos 75, GR-118 55 Athens, Greece
Sažetak
Aromatično bilje sadrži prirodne antioksidanse poput fenolnih spojeva koji su zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje privukli pozornost javnosti i znanstvenika. Istražen je fenolni sastav pet vrsta biljaka: končare (Filipendula ulmaria), bijeloga gloga (Crataegus monogyna), troskota (Polygonum aviculare), petoprsta (Potentilla anserina) i purpurne iglice (Pelargonium purpureum). Za određivanje koncentracije i sastava fenolnih spojeva upotrijebljena je visokodjelotvorna tekućinska kromatografija obrnutih faza, a za određivanje sastava fenolnih spojeva, nakon supstitucije vodikova atoma sa -SiMe3 skupinom, primijenjena je plinska kromatografija u kombinaciji s masenom spektrometrijom, kojom je utvrđeno da je došlo do konverzije iz nehlapljivih derivata u hlapljive derivate i iz termolabilnih derivata u termotolerantne derivate. Da bi se dobili derivati željenih svojstava, optimirani su koncentracija reagensa, temperatura i vrijeme reakcije. Primjenom Rancimat metode (kao supstrat je upotrijebljeno suncokretovo ulje) dokazana su antioksidativna svojstva sušenog bilja i ekstrakta dobivenog s metanolom. Primjenom Folin-Ciocalteau metode spektrofotometrijski je određen ukupni udjel fenola u ekstraktima, koji je iznosio 7,2-28,2 mg/mL (izraženo kao galna kiselina). Antimikrobna aktivnost ekstrakata dokazana je disk-difuzijskom metodom, pri čemu je ustanovljeno da su ekstrakti više utjecali na rast Gram-(+) bakterija nego na rast Gram-(-) bakterija.
Ključne riječi
antioksidansi biljaka; visokodjelotvorna tekućinska kromatografija obrnutih faza; plinska kromatografija u kombinaciji s masenom spektrometrijom; trimetilsilil derivati; antimikrobna aktivnost
Hrčak ID:
24399
URI
Datum izdavanja:
13.6.2008.
Posjeta: 4.674 *