Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Stabilnost glukoza-oksidaze u sporama plijesni Aspergillus niger dobivenih uzgojem na čvrstoj podlozi, te uloga spora u reakciji biokonverzije

Sumitra Ramachandran ; Laboratory of Chemical and Biochemical Engineering, Polytech’Clermont-Ferrand – University Blaise Pascal, 24, Avenue des Landais, B.P. 206, FR-63174 Aubière Cedex, France
Pierre Fontanille ; Laboratory of Chemical and Biochemical Engineering, Polytech’Clermont-Ferrand – University Blaise Pascal, 24, Avenue des Landais, B.P. 206, FR-63174 Aubière Cedex, France
Ashok Pandey ; Biotechnology Division, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology, CSIR, IN-695 019 Trivandrum, India
Christian Larroche orcid id orcid.org/0000-0001-7348-9191 ; Laboratory of Chemical and Biochemical Engineering, Polytech’Clermont-Ferrand – University Blaise Pascal, 24, Avenue des Landais, B.P. 206, FR-63174 Aubière Cedex, France


Puni tekst: engleski pdf 84 Kb

str. 190-194

preuzimanja: 2.208

citiraj


Sažetak

Svrha je rada bila dokazati važnost konidijskih spora kao izvora glukoza-oksidaze, te istražiti stabilnost tih biokatalizatora pri proizvodnji glukonske kiseline. Spore plijesni Aspergillus niger proizvedene su uzgojem na čvrstoj podlozi u kolonskom bioreaktoru s nasutim slojem. Tijekom fermentacije, u različitim vremenskim intervalima, ispitani su parametri rasta, sporulacija i kinetika proizvodnje glukonske kiseline. Kao biokatalizator upotrijebljene su spore različite dobi (48-216 h). Spore dobivene nakon 196 h uzgoja proizvele su biokonverzijom mnogo glukonske kiseline (30 g/L), za razliku od spora prikupljenih nakon 48 h, koje su proizvele samo 2,2 g/L glukonske kiseline. Spore prikupljene nakon 200 h, čuvane 91 dan u zamrzivaču, imale su istu aktivnost glukoza-oksidaze kao i svježe spore, pa su upotrijebljene kao aktivni i stabilni katalizator. Time je dokazano da sazrijevanje (skladištenje) ne utječe na enzime u sporama, te da one mogu biti učinkovito spremište enzima. Pri proizvodnji 98 g/L glukonske kiseline, tj. produktivnosti od 1,7 g/(L·h) postignuto je skoro 93 %-tno iskorištenje. Prednosti su procesa biokonverzije stabilnost enzima u sporama i sposobnost skladištenja konidija duže vrijeme bez gubitka njihove aktivnosti.

Ključne riječi

Aspergillus niger; kalcijev glukonat; spore plijesni; glukonska kiselina; glukoza oksidaza; natrijev glukonat

Hrčak ID:

24408

URI

https://hrcak.srce.hr/24408

Datum izdavanja:

13.6.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.104 *