Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Mikrobna proizvodnja antioksidativnih dodataka hrani na čvrstoj podlozi od kore šipka (Punica granatum) i lišća grma Larrea tridentata

Cristóbal Noé Aguilar ; Food Research Department, School of Chemistry, Universidad Autónoma de Coahuila, Saltillo, MX-25000 Coahuila, México
Antonio Aguilera-Carbo ; Department of Food Science and Nutrition, Universidad Autónoma Agraria 'Antonio Narro', MX-25000 Buenavista, Saltillo, Coahuila, México
Armando Robledo ; Food Research Department, School of Chemistry, Universidad Autónoma de Coahuila, Saltillo, MX-25000 Coahuila, México
Janeth Ventura ; Food Research Department, School of Chemistry, Universidad Autónoma de Coahuila, Saltillo, MX-25000 Coahuila, México
Ruth Belmares ; Food Research Department, School of Chemistry, Universidad Autónoma de Coahuila, Saltillo, MX-25000 Coahuila, México
Diego Martinez ; Food Research Department, School of Chemistry, Universidad Autónoma de Coahuila, Saltillo, MX-25000 Coahuila, México
Raul Rodríguez-Herrera ; Food Research Department, School of Chemistry, Universidad Autónoma de Coahuila, Saltillo, MX-25000 Coahuila, México
Juan Contreras ; Food Research Department, School of Chemistry, Universidad Autónoma de Coahuila, Saltillo, MX-25000 Coahuila, México


Puni tekst: engleski pdf 115 Kb

str. 218-222

preuzimanja: 3.595

citiraj


Sažetak

U radu je istražena mogućnost primjene lišća grma Larrea tridentata i kore šipka (Punica granatum) kao sirovina za dodatak čvrstim podlogama te proizvodnju antioksidanasa. U središtu je istraživanja kinetička procjena fizikalno-kemijskih promjena tih taninima bogatih sirovina, ističući promjenu udjela polifenolnih spojeva tijekom procesa. Za proces je upotrijebljen soj plijesni Aspergillus niger GH1, koji je praćen tijekom 96 sati. Određen je udio proteina, sirovih vlakana, lipida, te ukupnih i reducirajućih šećera standardnim AOAC metodama, a udio i sastav tanina ispitani su Folin-Ciocalteau metodom. Kinetički je praćena biodegradacija elagitanina, a nakupljanje galne i elagične kiseline utvrđeno je HPLC metodom. Dobiveni rezultati pokazali su da su kora šipka i lišće grma Larrea tridentata izvrsne sirovine za čvrste podloge i dobar izvor antioksidanasa.

Ključne riječi

kora šipka; Larrea tridentata; antioksidansi; fermentacija na čvrstoj podlozi

Hrčak ID:

24413

URI

https://hrcak.srce.hr/24413

Datum izdavanja:

13.6.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.031 *