Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.21857/mzvkptqej9

Hrvatski upisnik brodova : Povijesni prikaz i najnovije izmjene

Diana Jerolimov ; Zadar, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 396 Kb

str. 205-218

preuzimanja: 400

citiraj


Sažetak

U članku se daje povijesni prikaz razvoja postupka upisa brodova (uz osvrt na upis jahti i brodica) i instituta hipoteke na brodu. Istaknuta je važnost razvoja hipoteke od koncepta ugovornog založnog prava, koje je vjerovniku omogućavalo pravo na naplatu svoje tražbine samo putem sudske prodaje broda, do hipoteke uvedene Pomorskim zakonikom iz 2004., koja se po sadržaju prava vjerovnika u cijelosti izjednačila s engleskim mortgageom. Uvedena je tzv. javnobilježnička hipoteka koja se zasniva u postupku javnobilježničkog osiguranja tražbine. Pomorskim je zakonikom određeno da je ugovor o hipoteci, koji ispunjava sve zakonom propisane uvjete, ovršna isprava temeljem koje se može provesti ovrha. Zadnjim izmjenama Pomorskog zakonika iz 2019., ovrha na temelju takvog ugovora ili isprave o hipoteci može se provesti i bez potvrde ovršnosti.
Postupak upisa brodova i hipoteka u početku je bio složen upravnosudski postupak. Pomorskim zakonikom iz 1994. ukinuta je nadležnost trgovačkih sudova u postupku upisa.
Do izmjena Pomorskog zakonika iz 2019. godine pomorski objekti upisivali su se u zasebne upisnike, i to prema vrsti pomorskih objekata i prema sjedištu lučkih kapetanija. Tako su se brodovi upisivali u upisnik brodova kod lučke kapetanije nadležne prema prebivalištu odnosno sjedištu vlasnika broda. Brodovi i jahte u gradnji upisivali su se u posebne upisnike brodova odnosno jahti u gradnji.
Članak navodi kriterije za upis brodova koji su se tijekom razdoblja od donošenja prvog hrvatskog Pomorskog zakonika do zadnjih izmjena Zakonika mijenjali.
Cilj je zadnjih izmjena Pomorskog zakonika iz 2019. bio osuvremenjivanje upisnika brodova kako bi upis broda u hrvatski upisnik bio učinkovit te da bi zadovoljavao potrebe vlasnika brodova, poslovođa, brodara i financijskih institucija. U organizacijskom smislu, to se postiglo uvođenjem jedinstvenog upisnika za sve pomorske objekte. Novina je poseban status uveden za brodove u međunarodnoj plovidbi i jahte dužine 24 i više metara u međunarodnoj plovidbi za čiji je upis, kao i za upis hipoteka na njima nadležna lučka kapetanija kojoj je podnesen zahtjev za upis ili ministarstvo nadležno za pomorstvo. Time se za ovu vrstu plovila odstupa od općeg načela nadležnosti prema prebivalištu ili sjedištu brodovlasnika ili vlasnika/korisnika jahte. Postupak se za ova plovila provodi bez odgode. Kao pravni osnov za upis prava vlasništva prihvaćena je jednostrana javnobilježnička isprava koja sadrži sve elemente glavnog ugovora, po uzoru na Bill of Sale, bez potrebe podnošenja glavnog ugovora. Nadalje, isprave na engleskom jeziku potrebne za upis prihvaćaju se bez prijevoda na hrvatski jezik.
Radi pojednostavljenja postupka znatno je smanjen broj isprava koje se prilažu zahtjevu za upis. Uvedena je elektronička isprava koja se, ako je izdana sukladno odredbama propisa o elektroničkim ispravama, smatra izvornikom isprave.
Novina u Zakoniku elektroničko je poslovanje jedinstvenog centraliziranog upisnika brodova. Zaprimanje zahtjeva dostavljenog elektroničkim putem evidentirano je u centralnom informacijskom sustavu za elektroničko uredsko poslovanje ministarstva nadležnog za pomorstvo.

Ključne riječi

upisnik brodova; hipoteka na brodu; mortgage; kriteriji za upis; postupak upisa brodova; upis hipoteke na brodu; nadležnost lučkih kapetanija; brod u međunarodnoj plovidbi; jahta u međunarodnoj plovidbi; ovršna isprava; elektronička isprava; jedinstveni centralizirani upisnik brodova

Hrčak ID:

265999

URI

https://hrcak.srce.hr/265999

Datum izdavanja:

25.11.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.026 *