Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.18047/poljo.27.2.9

Dizajnirana jaja s povećanim sadržajem omega-3 masnih kiselina i pigmenata — proizvodnja i zdravstvena korist njihove konzumacije

Zlata Kralik ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik ; Nutricin j. d. o. o. Darda, Braće Radića 6, 31326 Darda, Hrvatska
Manuela Grčević ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Danica Hanžek ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Ewa Biazik ; Department of Agroengineering and Quality Analysis, Faculty of Engineering and Economics, Wroclaw University of Economics and Business, Komandorska 180/120 Street, 53-345 Wroclaw, Poland


Puni tekst: engleski pdf 231 Kb

str. 67-74

preuzimanja: 469

citiraj


Sažetak

Proteklih godina u animalnoj proizvodnji i prehrambenoj industriji dizajnirani – obogaćeni proizvodi predstavljaju jedno od najzanimljivijih područja istraživanja i inovacija. Ovi proizvodi smatraju se funkcionalnom hranom i sadrže sastojke koji imaju povoljne fiziološke učinke na ljudsko zdravlje. U peradarskoj proizvodnji dizajnirana ili obogaćena jaja važna su vrsta funkcionalne hrane. Potražnja funkcionalne hrane na tržištu zadnjih godina je u porastu. Upravo zbog povećanoga interesa ljudi za kupovinom dizajniranih proizvoda dolazi do prilagodbe proizvodnje u peradarskoj industriji. Izmjenom sastava krmnih smjesa za nesilice utječe se na promjenu nutritivnoga sastava jaja, kao i na očuvanje njihove kvalitete. Ovim postupkom u jajima se može postići promjena koncentracije kolesterola i njegovih frakcija, masnih kiselina i pigmenata. Iz relevantne znanstvene literature uočljivo je da se konzumacijom dizajniranih jaja može pozitivno utjecati na zdravstveno stanje ljudi. Stoga je i cilj rada opisati različite koncepte proizvodnje dizajniranih jaja te istaknuti zdravstvenu dobrobiti njihove konzumacije kod ljudi.

Ključne riječi

dizajnirana jaja; funkcionalna hrana; omega-3 masne kiseline; pigmenti

Hrčak ID:

268001

URI

https://hrcak.srce.hr/268001

Datum izdavanja:

22.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.939 *