Poljoprivreda, Vol. 27 No. 2, 2021.
Pregledni rad
https://doi.org/10.18047/poljo.27.2.9
Dizajnirana jaja s povećanim sadržajem omega-3 masnih kiselina i pigmenata — proizvodnja i zdravstvena korist njihove konzumacije
Zlata Kralik
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik
; Nutricin j. d. o. o. Darda, Braće Radića 6, 31326 Darda, Hrvatska
Manuela Grčević
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Danica Hanžek
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Ewa Biazik
; Department of Agroengineering and Quality Analysis, Faculty of Engineering and Economics, Wroclaw University of Economics and Business, Komandorska 180/120 Street, 53-345 Wroclaw, Poland
Sažetak
Proteklih godina u animalnoj proizvodnji i prehrambenoj industriji dizajnirani – obogaćeni proizvodi predstavljaju jedno od najzanimljivijih područja istraživanja i inovacija. Ovi proizvodi smatraju se funkcionalnom hranom i sadrže sastojke koji imaju povoljne fiziološke učinke na ljudsko zdravlje. U peradarskoj proizvodnji dizajnirana ili obogaćena jaja važna su vrsta funkcionalne hrane. Potražnja funkcionalne hrane na tržištu zadnjih godina je u porastu. Upravo zbog povećanoga interesa ljudi za kupovinom dizajniranih proizvoda dolazi do prilagodbe proizvodnje u peradarskoj industriji. Izmjenom sastava krmnih smjesa za nesilice utječe se na promjenu nutritivnoga sastava jaja, kao i na očuvanje njihove kvalitete. Ovim postupkom u jajima se može postići promjena koncentracije kolesterola i njegovih frakcija, masnih kiselina i pigmenata. Iz relevantne znanstvene literature uočljivo je da se konzumacijom dizajniranih jaja može pozitivno utjecati na zdravstveno stanje ljudi. Stoga je i cilj rada opisati različite koncepte proizvodnje dizajniranih jaja te istaknuti zdravstvenu dobrobiti njihove konzumacije kod ljudi.
Ključne riječi
dizajnirana jaja; funkcionalna hrana; omega-3 masne kiseline; pigmenti
Hrčak ID:
268001
URI
Datum izdavanja:
22.12.2021.
Posjeta: 1.988 *