Acta Adriatica, Vol. 62 No. 2, 2021.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.32582/aa.62.2.3
Histološka struktura i histokemijske osobine probavnog sustava salpe, Sarpa salpa (Linnaeus, 1758) (Teleostei: Sparidae)
Judita Ozretić
; PMF, Sveučilište u Splitu, Odjel za biologiju, Ruđera Boškovića 33, 21000 Split, Hrvatska
Nives Kević
orcid.org/0000-0001-7167-5230
; PMF, Sveučilište u Splitu, Odjel za biologiju, Ruđera Boškovića 33, 21000 Split, Hrvatska
Ivana Restović
orcid.org/0000-0002-3868-0828
; Filozofski fakultet, Sveučilište u Splitu, Poljička cesta 35, 21000 Split, Hrvatska
Ivana Bočina
orcid.org/0000-0002-3868-0828
; PMF, Sveučilište u Splitu, Odjel za biologiju, Ruđera Boškovića 33, 21000 Split, Hrvatska
Sažetak
Histološka struktura i histokemijske karakteristike probavnog sustava salpe (Sarpa salpa , L.) istraživane su korištenjem hematoksilin-eozin, alcian plavo / PAS i orcein-Giemsa tehnikama bojenja. Probavni sustav salpe sastoji se od jednjaka, želudca i crijeva s povezanim organima poput jetre, gušterače i žučnog mjehura. Zid jednjaka, želudca, crijeva i žučnog mjehura ima četiri karakteristična sloja: sluznicu, submukozu, mišićni i vanjski sloj. Sluznica se sastoji od dva različita sloja: epitela i lamine proprije. Submukoza je sloj vezivnog tkiva s krvnim žilama. U većini dijelova probavnog sustava mišićni sloj sastoji se od dva sloja mišićnih vlakana: kružnih i uzdužnih. Izuzetak je mišićni sloj fundusa želudca koji ima tri sloja mišićnih vlakana: unutarnji, srednji i vanjski. Vanjski sloj jednjaka zove se adventitia i izrađen je od vezivnog tkiva, s krvnim žilama i živcima. U želudcu, crijevima i žučnom mjehuru ovaj sloj zamjenjuje seroza. Histokemijska analiza pokazala je da stanice sluznice u svim dijelovima probavne cijevi sadrže kisele mukopolisaharide (MPS). Jetra se sastoji od hepatocita razdvojenih sinusoidnim kapilarama. Tkivo gušterače raspršeno je duž jetrenog parenhima i duž zida piloričkih nastavaka. Ovo istraživanje je prvi zapis o histologiji probavnog sustava salpe koji pokazuje da je ona u skladu s prehrambenim navikama ispitivane ribe
Ključne riječi
histoarhitektura; histokemija; Sarpa salpa L.; probavni sustav
Hrčak ID:
271926
URI
Datum izdavanja:
22.12.2021.
Posjeta: 1.595 *