Skoči na glavni sadržaj

In memoriam, Nekrolog, Obituarij

Doc. dr. sc. Ante Trošić, dr. med. 
[Pirovac, 4. 7. 1942. – Ettlingen, 2. 7. 2021.]

Branko Dmitrović


Puni tekst: hrvatski pdf 172 Kb

str. 394-394

preuzimanja: 101

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Ključne riječi

Hrčak ID:

264221

URI

https://hrcak.srce.hr/264221

Datum izdavanja:

17.10.2021.

Posjeta: 474 *



Nakon teške bolesti napustio nas je naš dugogodišnji suradnik, učitelj i prijatelj, naš dragi Ante.

Doc. dr. sc. Ante Trošić u Zagrebu je završio Medicinski fakultet, poslijediplomski studij iz citodijagnostike i specijalizaciju iz patološke anatomije. Svoje stručno znanje usavršavao je i u Danskoj. U Osijek dolazi 1977. godine i zapošljava se na Odjelu za patologiju i sudsku medicinu tadašnje Opće bolnice Osijek. Neko vrijeme sâm je obavljao poslove patologa na Odjelu, a pomagao je i rad Odjela za patologiju i citologiju Opće bolnice Vinkovci. Od 1984. do 1989. godine vodio je Odjel. U to je vrijeme nabavio suvremenu opremu za intraoperacijsku dijagnostiku, što je unaprijedilo i rad kirurških struka.

Od osnutka Studija medicine u Osijeku – dislociranog studija Medicinskog fakulteta u Zagrebu 1979. godine doc. Trošić aktivno sudjeluje u radu i razvoju Studija, kao asistent i docent na Katedri za patologiju. Svojim entuzijazmom, vedrim karakterom i jednostavnim pristupom uskoro je od zainteresiranih studenata medicine stvorio jezgru iz koje se kasnije razvio Klinički zavod za patologiju i sudsku medicinu KBC-a Osijek i Katedra za patološku anatomiju Medicinskog fakulteta Osijek. Poticao je samostalni rad, objavljivanje stručnih i znanstvenih radova, napredovanje u struci i nastavnom radu.

Doc. Trošić je 1989. godine iselio u Njemačku. Radio je na privatnom Institutu za patologiju Bonn-Duisdorf. U tom je razdoblju Zavodu donirao vrijedne primjerke stručne literature. Nakon umirovljenja posvetio se mirnom obiteljskom životu.


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.