Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.3935/zpfz.71.6.01

Pravnoteorijski pokušaj stvaranja vladavine prava: analiza teorijskih pretpostavki i realističkih izazova obvezatnom međunarodnom pravosuđenju

Mario Krešić ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 355 Kb

str. 819-847

preuzimanja: 144

citiraj


Sažetak

Pojam vladavine prava, barem prema shvaćanju pojma kada se upotrebljava u diskursu o nacionalnom pravu, uključuje element obvezatnog pravosuđenja. Istodobno, u općem međunarodnom pravu nedostaje izražena norma o univerzalnom obvezatnom pravosuđenju kao što nedostaje i u partikularnom regionalnom poretku koji uređuje odnose među europskim državama. Iako se ta neusklađenost pojma i prakse može doživjeti kao intrigantan teorijski i praktičan problem koji privlači promišljenu analizu, to se ipak ne događa u suvremenim raspravama.
U praktičnom diskursu o razvoju općeg međunarodnog prava već desetljećima nema napretka u odnosu na primjenu pojma. Napredak europskog poretka, čak i ako pokazuje znakove nastajanja norme o obvezatnom međunarodnom pravosuđenju, još se mora potvrditi donošenjem izražene norme. Otpor prema rješavanju neusklađenosti pojma i prakse uzrokuje praktične probleme kao što su, primjerice, napetosti među državama.
U teorijskom diskursu problem postoji već zbog nedovoljne znanstvene usmjerenosti na to pitanje. Glavni problem za konzistentnu pravnu teoriju je objašnjenje međunarodnog prava kao prava bez obvezatnog pravosuđenja.
Cilj je ovog članka analizirati argumente prema kojima međunarodno pravo zahtijeva obvezatno pravosuđenje. Argumenti su prikazani slijedeći Kelsenove i Lauterpachtove uvide o ovom problemu. Teorijska pitanja na koja se nastoji odgovoriti ovim radom jesu: a) koje su teorijske pretpostavke na kojima se temelji pojam obvezatnog međunarodnog pravosuđenja i b) koje prigovore ovim pretpostavkama može oblikovati realistički pristup pravu.

Ključne riječi

obvezatno pravosuđenje, modeli prava, pravni sporovi, koherentnost, evolucija

Hrčak ID:

272422

URI

https://hrcak.srce.hr/272422

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 485 *