Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/s1.32.2.3

Utjecaj godine na urod i sadržaj proteina u zrnu sorti ozime pšenoraži

Nenad Đurić ; Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka, Smederevska Palanka, Srbija
Veselinka Zečević ; Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka, Smederevska Palanka, Srbija
Slađana Savić orcid id orcid.org/0000-0003-2946-6624 ; Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka, Smederevska Palanka, Srbija
Marija Gavrilović orcid id orcid.org/0000-0002-9564-0566 ; Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka, Smederevska Palanka, Srbija
Radiša Đorđević ; Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka, Smederevska Palanka, Srbija
Dejan Cvikić ; Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka, Smederevska Palanka, Srbija
Gorica Cvijanović ; Univerzitet Megatrend, Fakultet za biofarming Bačka Topola, Bačka Topola, Srbija


Puni tekst: hrvatski pdf 673 Kb

str. 87-96

preuzimanja: 179

citiraj


Sažetak

U radu su prikazani rezultati ispitivanja uroda četiri sorte ozime pšenoraži koje su zastupljene u širokoj proizvodnji u Srbiji: PKB Kardinal (Institut PKB Agroekonomik), Trijumf i Favorit (Centar za strna žita, Kragujevac) i Odisej (Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad). Istraživanja su provedena na pokusnom polju Instituta PKB Agroekonomik, u Padinskoj Skeli, u godinama proizvodnje 2019. i 2020. Utvrđena je statistički značajna razlika u urodu po godinama i sortama. Najveći urod ostvarila je sorta PKB Kardinal (9437 kg ha-1), a najmanji sorta Favorit (6877 kg ha-1), u obje godine ispitivanja. U 2020. godini, koja je bila povoljnija za proizvodnju, ostvaren je prosječan urod za sve sorte od 9010 kg ha-1, dok je u 2019. godini ostvaren urod od 7811 kg ha-1. Sadržaj proteina u zrnu ovisio je o ispitivanim sortama i godinama. U prosjeku, sadržaj proteina se kretao od 12,02 % (Odisej) do 14,40 % (Favorit). Gledajući godine, prosječan sadržaj proteina u zrnu bio je veći u sušnoj vegetacijskoj sezoni 2018./2019. za 3,16 % nego u kišnoj 2019./2020.

Ključne riječi

ozima pšenoraž; sorta; urod zrna; sadržaj proteina; godina

Hrčak ID:

273690

URI

https://hrcak.srce.hr/273690

Datum izdavanja:

10.3.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 620 *