Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.53745/ccp.46.89.4

Kronotaksa opatica samostana benediktinki sv . Roka u Rijeci

Marko Medved ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci – Katedra za humanističke i društvene znanosti u medicini, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 324 Kb

str. 59-72

preuzimanja: 389

citiraj


Sažetak

Benediktinke su prva ženska redovnička zajednica koja se pojavljuje u povijesti Rijeke. Od sredine 17. stoljeća do Prvoga svjetskog rata nalazile su se u samostanu uz crkvu sv. Roka u samom središtu grada. Od 1914. do 1948. godine žive u novoizgrađenom samostanu na Podmurvicama, koji potom dobiva i crkvu sv. Josipa, u kojoj je danas sjedište istoimene župe. U egzodusu Talijana nakon Drugoga svjetskog rata uz većinu klera i redovništva grad Rijeku napustile su i benediktinke. Našle su utočište u samostanu sv. Daniela u gradu Albano Terme, u okolici Padove. Benediktinke su sa sobom ponijele i samostanski arhiv, što je prouzrokovalo nepoznavanje povijesti tog samostana, važnog i za povijest školstva u Rijeci. Na temelju arhivalija samostanskog arhiva autor donosi kratku povijest samostana i kronotaksu opatica riječkih benediktinki od uspostave zajednice 1663. godine do danas.

Ključne riječi

benediktinke u Rijeci; crkva i samostan sv. Roka; Pulska biskupija; školstvo u Rijeci; samostan sv. Daniela (Abano Terme)

Hrčak ID:

274969

URI

https://hrcak.srce.hr/274969

Datum izdavanja:

10.4.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 901 *