Acta clinica Croatica, Vol. 60. No. 4., 2021.
Pregledni rad
https://doi.org/10.20471/acc.2021.60.04.21
Suvremeni pristup dispepsiji
Barbara Medić
; Zagreb Health Center-Center, Zagreb, Croatia
Žarko Babić
orcid.org/0000-0002-5108-5433
; Department of Gastroenterology, Hepatology and Clinical Nutrition, Dubrava University Hospital, Zagreb, Croatia; School of Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia; Division of Interventional Gastroenterology, Dubrava University Hospital, Zagreb, Croatia
Marko Banić
; Department of Gastroenterology, Hepatology and Clinical Nutrition, Dubrava University Hospital, Zagreb, Croatia; School of Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia; School of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia; Division of Inflammatory Bowel Disease and Clinical Nutrition, Dubrava University Hospital, Zagreb, Croatia
Lana Ljubičić
; Zagreb Health Center-Center, Zagreb, Croatia
Sažetak
Dispepsija je poremećaj koji obilježavaju dispeptički simptomi lokalizirani u žličici i vezani uz razgradnju hrane u početnom
dijelu probavnoga sustava. Kod funkcijske dispepsije, za razliku od organske dispepsije, ne postoji podležeća organska
bolest koja bi prouzrokovala dispeptičke simptome. Imune i promjene funkcije sluznice te motiliteta želuca, drukčiji sastav
mikrobiote i obrada signala u središnjem živčanom sustavu smatraju se odgovornim za nastanak poremećaja. Dijagnoza se
postavlja na temelju anamneze, kliničke slike i isključenjem drugih organskih bolesti probavnoga sustava koje se očituju
dispeptičkim simptomima. Terapija uključuje eradikaciju infekcije bakterijom Helicobacter pylori, inhibitore protonske pumpe,
prokinetike, neuromodulatore, biljne pripravke. Nažalost, kod dijela bolesnika navedena terapija dovodi do slabog ili nikakavog
poboljšanja. Učestalost funkcijske dispepsije sve više raste. Postala je jedna od češćih gastroenteroloških dijagnoza.
Kako bi se smanjili troškovi vezani uz dijagnostiku i liječenje poremećaja potrebno je do kraja rasvijetliti mehanizme te tako
omogućiti pronalazak odgovarajuće terapije za sve podskupine bolesnika.
Ključne riječi
Dispepsija; Helicobacter pylori; Preosjetljivost; Visceralna bol; Mikrobiota
Hrčak ID:
275518
URI
Datum izdavanja:
1.12.2021.
Posjeta: 2.963 *