Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.55378/rv.46.1.4

Primjena rendgenskog zračenja u svrhu prevencije transfuzijom uzrokovane reakcije presatka protiv primatelja

Željka Lubina orcid id orcid.org/0000-0001-6230-1886 ; Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu
Matea Vinković orcid id orcid.org/0000-0002-5356-5174 ; Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu
Maja Strauss Patko ; Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu
Irena Jukić ; Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu


Puni tekst: hrvatski pdf 585 Kb

str. 25-30

preuzimanja: 290

citiraj


Sažetak

Transfuzijom uzrokovana reakcija presatka protiv primatelja (TA-GvHD) je rijetka komplikacija transfuzijskog liječenja krvnim pripravcima koji sadrže vijabilne limfocite. Rizik za pojavu TA-GvHD-a ovisi o broju i održivosti limfocita u krvnom pripravku, osjetljivosti imunološkog sustava primatelja i stupnju imunološke razlike u sustavu humanog leukocitnog antigena (eng. human leukocyte antigen, HLA) između darivatelja i primatelja krvnog pripravka.
Standardna metoda kojom se uspješno prevenira TA-GvHD je ozračivanje krvnih pripravaka ionizirajućim zračenjem apsorbiranom dozom zračenja 25-50 Gy. Cilj ozračivanja je inaktivacija vijabilnih limfocita prisutnih u staničnom krvnom pripravku (eritrociti, trombociti, leukociti) i inhibicija njihove proliferacije u primatelja krvnog pripravka.
U zadnjih dvadesetak godina sve se više napušta ozračivanje krvnih pripravaka gama zračenjem i zamjenjuje se ozračivanjem rendgenskim zračenjem pomoću posebno konstruiranih kabinetskih uređaja koji su naročito pogodni za rad u bolnicama i bankama krvi. Time se smanjuje rizik od slučajne ili namjerne zlouporabe radioaktivnog izvora, rješava problem zbrinjavanja radioaktivnog otpada te smanjuje izloženost djelatnika ionizirajućem zračenju u ustanovama koje se bave ozračivanjem krvnih pripravaka.
U Banci krvi Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu ozračivanje krvnih pripravaka rendgenskim zračenjem provodi se od 2014. godine i godišnje se ozrači oko 20.000 staničnih krvnih pripravaka za potrebe transfuzijskog liječenja bolesnika s rizikom za razvoj TA-GvHD-a.

Ključne riječi

reakcija presatka protiv primatelja uzrokovana transfuzijom, ozračivači krvi, vijabilni limfociti, krvni pripravci, rendgensko zračenje

Hrčak ID:

276120

URI

https://hrcak.srce.hr/276120

Datum izdavanja:

6.5.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 730 *