Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Karakteristike bolesnika s dijagnozom sindroma trenja iliotibijalnog traktusa

Filip Petković ; Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek
Sonja Iža ; Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek
Ines Ivanković ; Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 393 Kb

str. 119-123

preuzimanja: 577

citiraj


Sažetak

Iliotibijalni traktus struktura je od mišićno-tetivnog tkiva i proteže lateralnom stranom noge, s polazištem na zdjelici i hvatištem na tibiji. Najčešći uzrok nastanka sindroma trenja iliotibijalnog traktusa predstavlja struganje iliotibijalnog traktusa o lateralni epikondil femura koje se pretežno događa prilikom pokreta fleksije i ekstenzije koljena. Čimbenici koji pogoduju nastanku ovog sindroma se, kao i kod svih sindroma prenaprezanja, mogu podijeliti na unutrašnje i vanjske, no najčešće su to poremećaj u biomehaničkim odnosima koljena (varusna deformacija) ili pogreške u provođenju aktivnosti. Klinička slika karakterizirana je oštrom boli s vanjske strane koljena, točnije dva cm iznad zglobne linije koljena, uglavnom pri fleksiji koljena od 30-40°. Osnovna dijagnostička metoda sindroma prenaprezanja
iliotibijalnog traktusa je svakako klinička dijagnostika. Kliničku dijagnostiku čine uzimanje anamneze, zatim ispitivanje opsega pokreta, palpacija, perkusija, te nakon toga specifični testovi za specifičnu dijagnozu. Najčešći specifični dijagnostički testovi za kliničku dijagnostiku sindroma trenja iliotibijalnog traktusa su Renneov test, Oberov test i Nobelov test. Kada govorimo o liječenju ove dijagnoze, postoje konzervativne, odnosno neoperativne metode i operativne metode liječenja. U većini slučajeva primjenjuju se konzervatine metode, dok samo u iznimnim slučajevima u obzir dolazi operativna metoda liječenja.
Svrha ovog rada je predočiti i navesti karakteristike bolesnika s dijagnozom sindroma trenja iliotibijalnog traktusa, te operativne i neoperativne metode liječenja i rehabilitacije koje se za ovu dijagnozu preporučuju.

Ključne riječi

dijagnostika, iliotibijalni traktus, koljeno, liječenje

Hrčak ID:

277896

URI

https://hrcak.srce.hr/277896

Datum izdavanja:

20.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.234 *