Skoči na glavni sadržaj
Oznaka časopisa u Hrčku

Hrvatski športskomedicinski vjesnik

logo Hrvatski športskomedicinski vjesnik

Hrvatski Športsko-medicinski Vjesnik je znanstveno-stručni časopis namijenjen svima koji se bave problematikom medicine i sporta. Časopis objavljuje uvodnike, znanstvene i stručne radove, prikaze bolesnika, prikaze lijekova i metoda, prethodna znanstvena i stručna priopćenja, osvrte, novosti iz struke, pisma uredništvu, prikaze knjiga, referate iz literature, i druge priloge uz uvijet da prethodno nisu objavljeni u drugim časopisima ili knjigama. Časopis objavljuje članke pisane na hrvatskom jeziku (uz sažetak na engleskom) ili engleskom jeziku (uz sažetak na hrvatskom). Autori ne plaćaju nikakve naknade za obradu rukopisa i/ili objavljivanje materijala. Cilj: Cilj Hrvatsko športskomedicinskog vjesnika, osnovanog 1986. godine, jest služiti kao vodeća platforma za širenje visokokvalitetnih znanstvenih istraživanja i stručnih uvida u području sportske medicine. Ovaj recenzirani časopis promovira prakse temeljene na znanstvenim dokazima u području fizičke pripreme, rekreativne tjelesne aktivnosti i inovacija u prevenciji, dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji sportskih ozljeda i stanja. Premošćuje jaz između istraživanja i nastoji doprinijeti poboljšanju sportaša, ali i javnog zdravlja, performansi i općeg blagostanja. Opseg: Hrvatsko športskomedicinski vjesnik objavljuje originalne znanstvene članke, pregledne članke, kliničke studije, prikaze slučaja i stručne radove koji pokrivaju različite teme, uključujući sportsku biomehaniku, prevenciju sportskih ozljeda, strategije, analizu pokreta u sportu, ortopedske teme vezane uz sport, propisivanje vježbi, doping i dodatke prehrani, te epidemiologiju sportskih ozljeda. Dodatno, časopis poziva na priloge koji se odnose na politike u sportu, medicinu slobodnog vremena i javno zdravlje. Potičemo priloge istraživača, kliničara, sportskih znanstvenika, trenera, sportskih fizioterapeuta i ostalih stručnjaka koji se bave sportskom medicinom. Posvećeni smo međudisciplinarnoj suradnji i unapređenju područja sportske medicine unutar hrvatskog konteksta, ali i na međunarodnoj razini.

  • Recenzija: vanjske recenzije, pretežito tuzemna, samo znanstveni radovi, dvostruko slijepa, jednostruka
  • Prva godina izlaženja: 1.
  • Učestalost izlaženja: 2
  • Područja pokrivanja: Dentalna medicina, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Temeljne medicinske znanosti, Biomedicina i zdravstvo
  • Uključen u Hrčak: 09.03.2006.
  • Prava korištenja: Časopis je u otvorenom pristupu je i u cjelosti je besplatno dostupan. Korisnici smiju kopirati i distribuirati materijal te mijenjati, preoblikovati ili prerađivati materijal sve dok citiraju izvornik na odgovarajući način i to čine u osobne i znanstvene, a ne komercijalne svrhe.