Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.24.1.2
Pojavnost mikroplastike u prehrambenom lancu i njen utjecaj na ljudsko zdravlje
Tanja Bogdanović
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Sandra Petričević
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Irena Listeš
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Jelka Pleadin
orcid.org/0000-0002-0768-0462
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 429 Kb
str. 50-62
preuzimanja: 912
citiraj
APA 6th Edition
Bogdanović, T., Petričević, S., Listeš, I. i Pleadin, J. (2022). Pojavnost mikroplastike u prehrambenom lancu i njen utjecaj na ljudsko zdravlje. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24. (1.), 50-62. https://doi.org/10.31727/m.24.1.2
MLA 8th Edition
Bogdanović, Tanja, et al. "Pojavnost mikroplastike u prehrambenom lancu i njen utjecaj na ljudsko zdravlje." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 24., br. 1., 2022, str. 50-62. https://doi.org/10.31727/m.24.1.2. Citirano 20.11.2024.
Chicago 17th Edition
Bogdanović, Tanja, Sandra Petričević, Irena Listeš i Jelka Pleadin. "Pojavnost mikroplastike u prehrambenom lancu i njen utjecaj na ljudsko zdravlje." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 24., br. 1. (2022): 50-62. https://doi.org/10.31727/m.24.1.2
Harvard
Bogdanović, T., et al. (2022). 'Pojavnost mikroplastike u prehrambenom lancu i njen utjecaj na ljudsko zdravlje', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24.(1.), str. 50-62. https://doi.org/10.31727/m.24.1.2
Vancouver
Bogdanović T, Petričević S, Listeš I, Pleadin J. Pojavnost mikroplastike u prehrambenom lancu i njen utjecaj na ljudsko zdravlje. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2022 [pristupljeno 20.11.2024.];24.(1.):50-62. https://doi.org/10.31727/m.24.1.2
IEEE
T. Bogdanović, S. Petričević, I. Listeš i J. Pleadin, "Pojavnost mikroplastike u prehrambenom lancu i njen utjecaj na ljudsko zdravlje", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.24., br. 1., str. 50-62, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.24.1.2
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Akumulacija mikroplastike (MP) u okolišu i kontaminacija prehrambenih proizvoda ovim zagađivačem postala je globalna prijetnja i okolišu i zdravlju ljudi. Trenutačno, zabrinutost vezana uz prisustvo MP u okolišu uključuje ulogu MP kao izvora i finalnog depoa za otrovne kemikalije i patogene mikroorganizme uz bioakumulaciju i potencijalni ulazak u prehrambeni lanac. Najveći dio potrošnje plastike odnosi se na proizvodnju ambalažnih materijala, uključujući i one koji se primjenjuju u prehrambenoj industriji, a ljudi često pohranjuju, prenose, pripremaju i konzumiraju hranu u plastičnim posudama. Ovaj rad daje pregled spoznaja o pojavnosti MP u prehrambenom lancu i naglašava njenu ulogu kao vektora raznih onečiščujućih tvari i mikroorganizama. Nadalje jedan od ciljeva rada je ukazati na mogući utjecaj oslobađanja MP iz plastičnih ambalažnih materijala u hranu i piće te na potencijalne negativne posljedice po ljudsko zdravlje. Temeljem pregleda recentnih znanstvenih studija proizlazi kako se istraživanja utjecaja MP na prehrambeni lanac, a posebno utjecaja na zdravlje ljudi, trebaju još više intenzivirati i produbiti. Smjernice za ublažavanje njenih potencijalnih negativnih utjecaja uključuju analizu rizika i uvođenje prehrambenih preporuka za visokorizične namirnice s većim udjelom ovog značajnog zagađivača hrane te primjenu alternativnih ambalažnih materijala u pakiranju hrane i pića.
Ključne riječi
mikroplastika; prehrambeni lanac; kemijska zagađivala; mikroorganizmi; toksičnost
Hrčak ID:
272806
URI
https://hrcak.srce.hr/272806
Datum izdavanja:
14.2.2022.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
engleski
njemački
Posjeta: 3.081
*