Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ZAKON O OBALNOJ STRAŽI I PROGON STRANOG BRODA S CARINSKOGA MOTRIŠTA

Željko Dominis ; Ministarstvo financija, Carinska Uprava, Carinarnica Dubrovnik, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 571 Kb

str. 35-46

preuzimanja: 1.223

citiraj


Sažetak

Talijanski parlament izglasovao je Zakon o zaštitno-ekološkoj zoni u Jadranskomu moru, koji obuhvaća područje od vanjskih granica talijanskoga teritorijalnog mora do crte sredine, i bit će pod talijanskom jurisdikcijom pa će tu za strane državljane i strane brodove vrijediti talijanska legislativa i zakoni Europske unije, te međunarodni sporazumi za sprječavanje onečišćenja mora, za zaštitu morskih organizama, biološke raznovrsnosti i arheološkog blaga na morskom dnu, osim propisa koji se odnose na ribolovnu djelatnost.
Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas Republike Hrvatske obuhvaća morski prostor od vanjske granice teritorijalnog mora u smjeru pučine do crte razgraničenja epikontinentalnog pojasa uspostavljene Sporazumom između bivše SFRJ i Republike Italije o razgraničenju epikontinentalnog pojasa iz 1968. godine. Međutim, Hrvatski sabor odgodio je primjenu pravnog režima u tom pojasu za članice Europske unije i odredio da će se od l. siječnja 2008. za ribarske i druge brodove Europske zajednice primjenjivati ribolovni i ekološki propisi Republike Hrvatske u tom pojasu.
Posljedica proglašenja Zaštićenoga ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske i talijanskoga zaštićenog ekološkog pojasa ogleda se, u prvom redu, u potpunom nestanku otvorenog mora kao instituta međunarodnog prava u Jadranu, jer se oba pojasa protežu od vanjskih granica teritorijalnog mora obiju država u smjeru pučine do crte sredine.
Kako je Hrvatski sabor u listopadu 2007. godine zakonom uspostavio Obalnu stražu Republike Hrvatske, koje brodovi i zrakoplovi mogu samostalno ili u suradnji s drugim ovlaštenim tijelima poduzimati progon plovnog objekta zatečenoga u kršenju propisa Republike Hrvatske ili općeprihvaćenih međunarodnih propisa i standarda, autor je u članku dao odgovor na pitanje može li se progon stranog broda započet u hrvatskomu teritorijalnom moru, obuhvativši zaštićeni ekološko-ribolovni pojas Republike Hrvatske, nastaviti i u talijanskomu zaštićenom ekološkom pojasu s obzirom na to da u tom području za strane državljane i strane brodove vrijede talijanski i zakoni Europske unije te međunarodni sporazumi koji se odnose na zaštitu i ekologiju mora i morskog dna s posebnim osvrtom na ovlasti carinskih tijela u zaštićenomu ekološko-ribolovnom pojasu Republike Hrvatske i progon stranoga broda s carinskoga motrišta.

Ključne riječi

obalna straža; progon broda; zaštićeni ekološko-ribolovni; gospodarski; vanjski i epikontinentalni pojas; otvoreno i teritorijalno more; unutarnje morske vode; granična crta; carinsko područje i neškodljiv prolazak

Hrčak ID:

25639

URI

https://hrcak.srce.hr/25639

Datum izdavanja:

30.6.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.294 *