Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Zabrana suđenja i poticaj na ispravljanje (Mt 7,1-5). Govor na Gori druge ne sudi, a svaki ispravak počinje od sebe

Nikola Hohnjec ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 222 Kb

str. 69-85

preuzimanja: 1.535

citiraj


Sažetak

Matejev odlomak (7,1-5) Govora na gori (5 - 7) donosi Isusovu zabranu suđenja (7,1). Suđenje i mjerenje vraćaju se čovjeku poput bumeranga (7,2). Isus pretjeranom slikom brvna naglašava svijest vlastite krivnje, a neznatnom slikom truna umanjuje tuđu (7,3-4). Valja stoga ukloniti brvno, veliku vlastitu prepreku, a tek onda se smije prijeći na ispravljanje drugih (7,5).
Matejev odlomak o zabrani suđenja i poticaju na ispravljanje slaže se u svemu s Lukom, osim što je taj paralelni govor o suđenju ili o izričitoj osudi (6,37-38.41-42) prekinut umetkom o slijepčevom vođenju slijepca i kako učenik ne nadilazi učitelja (6,39-40). Nadalje Lukin odlomak iza zabrane osuđivanja govori o milosrđu izraženom opraštanjem. Luka tek ovdje, mnogo opširnije od Mateja, govori o dobrohotnosti, tj. velikodušnom darivanju. Inače se samo još Mt 7,2b: »I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se« čita u Mk 4,24b: »Mjerom kojom mjerite mjerit će vam se. I nadodat će vam se«. Ovdje kod Marka, ali u manjoj mjeri od Luke, također se govori o proširenju darivanja.
Predaja je svejedno složena: Matejeve i Lukine izreke o suđenju uzete su iz izvora Q, izreka o mjerenju ima trostruku predaju (Mt 7,2b; Mk 4,24b; Lk 6,38c), a izreke o trunu i brvnu opet potječu iz zajedničkog izvora Q (Mt 7,3-5; Lk 6,41-42). Prethodnicu Matejevom odlomku o zabrani suđenja i pozivu na ispravljanje čini zapovijed ljubavi prema neprijatelju (5,43-48).
Ovdje poduzeta biblijsko-teološka analiza odlomka Mt 7,1-5 polazi od konteksta i obrađuje suđenje, mjerenje, tuđi trun i vlastito brvno. Zaključno rečeno Isus traži radikalno nesuđenje drugih. Evanđeosko izlaganje vodi neminovnom vlastitom ispravku a tek onda dopušta možebitno omanje ispravljanje u bratsko-sestrinskoj novozavjetnoj zajednici.

Ključne riječi

suđenje; osuđivanje; velikodušnost u mjerenju; trun; brvno; ispravljanje

Hrčak ID:

25647

URI

https://hrcak.srce.hr/25647

Datum izdavanja:

16.3.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.286 *