Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46672/ms.22.1.1

Ne/prirodne katastrofe II: Epistemologija i ontologija višestrukih istovremenih ne/prirodnih katastrofa

Kristijan Krkač orcid id orcid.org/0000-0001-6956-8102 ; Izvanredni profesor, Zagrebačka škola ekonomije i managementa


Puni tekst: engleski pdf 408 Kb

str. 13-39

preuzimanja: 279

citiraj


Sažetak

U ovom radu autor nastavlja razvijati filozofiju višestrukih istovremenih ne/prirodnih katastrofa (MSD) u smislu daljnjeg razvoja epistemologije knowhowa, te ontologije pojavnosti/stvarnosti takvih katastrofa ponajviše u svjetlu globalno relevantnih katastrofa tijekom 2021., odnosno poplava u središnjoj Kini te u Njemačkoj i Belgiji, šumskih požara u Sibiru itd. Ovaj rad je nastavak istraživanja iz inicijalnog rada „Ne/prirodne katastrofe, filozofija višestrukih istovremenih ne/prirodnih katastrofa” (Krkač, 2022.)
koji se tiče filozofije višestrukih istovremenih ne/prirodnih katastrofa (MSD) tijekom 2020. godine, ponajviše u Hrvatskoj u globalnom kontekstu. Glavna pitanja u ovom tekstu su epistemologija i ontologija višestrukih istovremenih ne/prirodnih katastrofa u smislu razlikovanja znanja i izgleda-stvarnosti. Oni su analizirani u konceptualno-morfološkom smislu čiji je cilj postizanje jasnih koncepata znanja i stvarnosti MSD-a i za koje se čini da su relevantni za naše razumijevanje MSD-a, odlučivanja i djelovanja
prije, za vrijeme i nakon njih. Kritični rezultat se odnosi na činjenicu da postoji malo razumijevanja i spremnosti za MSD-ove globalno gledano i u prosjeku, izvan globalnih žarišta MSD-a, te izvan posebnih službi opremljenih i osposobljenih za djelovanje prije, tijekom i nakon MSD-a. Čini se da je ovaj opći nedostatak evidentan, a njegov najjasniji dokaz su višestruke istovremene ne/prirodne katastrofe (MSD) u razdoblju između 2020. i 2022.

Ključne riječi

ne/prirodne katastrofe; višestruke istovremene katastrofe; epistemologija; ontologija

Hrčak ID:

279567

URI

https://hrcak.srce.hr/279567

Datum izdavanja:

24.6.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 825 *