Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.32779/gf.2.5-6.3

Aromatski profil kupinovih vina

Tomislav Svalina ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Sara Nasić ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin., Završena studentica.
Marko Šuste ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Žana Delić ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Emilija Friganović ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Mladenka Šarolić ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Boris Dorbić ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.


Puni tekst: hrvatski pdf 1.757 Kb

str. 37-47

preuzimanja: 99

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada je utvrditi razlike u kemijskom profilu aromatskih spojeva vina dobivenih od šumskih i kultiviranih kupina. Hlapljivi spojevi su izolirani metodom ekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HSSPME) korištenjem sivog vlakna s DVB/CAR/PDMS ovojnicom. Analiza izoliranih hlapljivih spojeva
provedena je pomoću vezanog sustava plinska kromatografija-masena spektrometrija (GC-MS). U uzorku vina od šumske kupine je identificirano 27 spojeva (ukupno 93,7 %), dok je kod uzorka vina od kultivirane kupine identificiran 21 spoj (ukupno 92,3 %). U vinu od šumskih kupina je prisutno
značajno više monoterpena i norizoprenoida koji su nositelji primarne arome kupine. U vinu od šumskih kupina je prisutno više viših alkohola, a kod vina od kultiviranih kupina više estera, stoga bi u tehnološkom postupku trebalo obratiti pažnju na temperaturu fermentacije koja je jedan od najbitnijih
čimbenika za nastanak ovih spojeva.

Ključne riječi

GC-MS, HS-SPME, hlapljivi spojevi, kupina, vino.

Hrčak ID:

279714

URI

https://hrcak.srce.hr/279714

Datum izdavanja:

31.12.2019.

Posjeta: 297 *