Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

Kršćanska i /ili univerzalna etika. Analitički osvrt

Nada Gosić ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 232 Kb

str. 297-312

preuzimanja: 773

citiraj


Sažetak

Članak je pisan sa svrhom upoznavanja čitatelja s temeljenim sadržajem Zbornika nastalog na znanstvenom simpoziju Kršćanska i/ili univerzalna etika. Misli i ideje autora iznesene u Zborniku doprinose vrijednosnom određenju kršćanske etike, mjestu kršćanske etike u univerzalnoj etici te razumijevanju nekih konkretnih pitanja životne stvarnosti u kojima kršćanska etika zauzima vrlo važno mjesto. U uvodnom dijelu članka čitatelji se upoznaju s podacima o skupu na kojem su radovi izlagani, uredniku zbornika, kao i o autorima predgovora i pogovora. Zatim slijedi analiza svakog doprinosa. Radi isticanja važnosti doprinosa i lakšeg snalaženja, kao i zbog izbjegavanja monotonije u predstavljanju članak je - međunaslovima - podijeljen u dva dijela.
U prvom dijelu članka »četiri doprinosa za određenje i razumijevanje kršćanske i/ili univerzalne etike« daje se prikaz i analiza članaka autora koji su objasnili razloge zbog kojih kršćanska etika spremno prihvaća neke segmente univerzalne etike, te razlozi zbog kojih se ne može govoriti o univerzalnoj etici ukoliko u njoj ne budu uključeni vrijednosno-moralni doprinosi kršćanstva i njemu pripadajuće etike.
Drugi dio članka »tri doprinosa o konkretnim pitanjima u kojima kršćanska etika zauzima važno mjesto« otvorio je prostor za doprinos kršćanske etike u bioetičkoj problematici, u odgoju i obrazovanju te ulozi kršćanskog i/ili univerzalnog etosa u masovnim medijima.

Ključne riječi

Kršćanska i/ili univerzalna etika; Kršćanski i/ili univerzalni etos; masovni mediji

Hrčak ID:

25707

URI

https://hrcak.srce.hr/25707

Datum izdavanja:

16.3.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.106 *