Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.9

Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.)

Josip Mesić ; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Valentina Obradović ; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Darko Cenbauer ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Osijek, Hrvatska
Ivan Prša ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Osijek, Hrvatska
Robert Demo ; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Brankica Svitlica ; Veleučilište u Požegi, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.615 Kb

str. 68-72

preuzimanja: 191

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Cilj istraživanja je bio utvrditi utjecaj mikorizne simbioze na prirod i kakvoću mošta kultivara Pinot crni (Vitis vinifera L) na podlozi Kober 5BB u vinogorju Kutjevo. Prije cvatnje u 2013. godini u neposrednu zonu korijena aplicirano je 20 mL mikoriznog cjepiva Mykoflor s oko 2000 propagacijskih jedinica, a pokus je proveden tijekom 2014. i 2015. godine. Pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu u četiri repeticije s dva tretmana: kontrolnim – bez mikorize i s tretmanom s mikorizom. Parametri priroda određeni su u trenutku berbe, a analiza mošta obavljena je na uređaju Wine Scan. U prvoj godini istraživanja utvrđen je značajno manji prirod po trsu i po hektaru kao i manja prosječna masa grozdova kod tretmana s mikorizom. Nije utvrđena statistički opravdani utjecaj mikoriznih gljiva na parametre kakvoće mošta kultivara Pinot crni. Prikazane vrijednosti ukupne kiselosti, koncentracije vinske i jabučne kiseline, α-amino oblika dušika, amonijskog oblika dušika i fosfora u moštu manje su u 2015. u odnosu na 2014. godinu kod oba tretmana.

Ključne riječi

mikoriza; Pinot crni; mošt; kemijski sastav; vinogorje Kutjevo

Hrčak ID:

261292

URI

https://hrcak.srce.hr/261292

Datum izdavanja:

15.7.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.094 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.