Drvna industrija, Vol. 73 No. 3, 2022.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5552/drvind.2022.0022
Analiza kuta smicanja pri ortogonalnom rezanju borovine
Kazimierz A. Orlowski
orcid.org/0000-0003-1998-521X
; Gdańsk University of Technology, Faculty of Mechanical Engineering and Ship Technology, Gdańsk, Poland
Daniel Chuchala
orcid.org/0000-0001-6368-6810
; Gdańsk University of Technology, Faculty of Mechanical Engineering and Ship Technology, Gdańsk, Poland
Gerhard Sinn
orcid.org/0000-0002-8365-3650
; University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna, Institute of Physics and Materials Science, Vienna, Austria
Sažetak
Određivanje energijskih veličina tijekom procesa obrade drva, poput snage rezanja i sile rezanja, vrlo je korisno pri projektiranju procesa proizvodnje drvenih predmeta. Za točnije predviđanje sila rezanja potrebno je ispravno odrediti vrijednost kuta smicanja, što se može postići primjenom različitih modela. U ovom su članku određene vrijednosti kutova smicanja za ortogonalno linearno rezanje borovine. Analizirano borovo drvo predstavljeno je dvjema skupinama uzoraka različitog udjela sadržaja vode, 12 i 20 %. Za određivanje vrijednosti kuta smicanja primijenjena su tri različita modela: Merchantov model utemeljen na prsnom kutu i kutu trenja; model zasnovan na omjerima kompresije strugotine i Atkinsov model, kojemu su glavna polazišta svojstva materijala (elementi mehanike loma). U radu je prezentirana usporedba dobivenih vrijednosti. Na temelju rezultata uočeno je da su vrijednosti kutova smicanja određene iz omjera kompresije strugotine veće od vrijednosti dobivenih Merchantovom jednadžbom. Kutovi smicanja određeni prema Atkinsovu modelu očekivano su niži od onih određenih uz pomoć Merchantova modela. Nadalje, vrijednosti kuta smicanja za uzorke sa sadržajem vode od 20 % veće su od kutova smicanja za uzorke sa sadržajem vode od 12 %.
Ključne riječi
kut smicanja; ortogonalno rezanje; omjer kompresije strugotine; borovina; lomna žilavost
Hrčak ID:
280462
URI
Datum izdavanja:
15.7.2022.
Posjeta: 1.354 *