Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/ag.83.5-6.4
Genetska sposobnost i karakterizacija otpornosti na sušu klijanaca linija ozime pšenice u Hrvatskoj
Valentina Španić
orcid.org/0000-0002-7684-5419
; Agricultural Institute Osijek, Juzno predgradje 17, Osijek, Croatia
Katarina Šunić
orcid.org/0000-0003-4661-3315
; Agricultural Institute Osijek, Juzno predgradje 17, Osijek, Croatia
Zvonimir Zdunić
; Agricultural Institute Osijek, Juzno predgradje 17, Osijek, Croatia
Georg Drezner
orcid.org/0000-0001-9550-6642
; Agricultural Institute Osijek, Juzno predgradje 17, Osijek, Croatia
Sažetak
Pšenica je jedna od najčešće zasijanih i najvažnijih žitarica u Hrvatskoj. Stoga se u programu oplemenjivanja pšenice kontinuirano stavlja veliki selekcijski pritisak na otpornost na bolesti, sušu, polijeganje, datum klasanja i krajnju kvalitetu zrna. Cilj ovog istraživanja bio je ocijeniti produktivnost i kvalitetu zrna pšenice, kao i odgovor klijanaca pšenice na sušu. Za procjenu željenih svojstava korišteno je pet linija ozime pšenice i kontrolna sorta Kraljica. Uzimajući u obzir ispitivane parametre, linije pšenice u ovom istraživanju imale su određene dobre karakteristike kao što su rano sazrijevanje i visok prinos zrna, bile su manje hektolitarske mase i sadržaja proteina, ali s većom vrijednošću sedimentacijske vrijednosti, energijom tijesta i rastezljivosti u odnosu na kontrolnu sortu. Općenito gledano, linije Osk.4.330/6-18, Osk.3.530/59-18, Osk.4.354/12-18 imale su veće vrijednosti prinosa zrna u odnosu na kontrolnu sortu. Prema rezultatima prikupljenim u ovom istraživanju dobivene su razlike između linija pšenice u energiji klijanja i rastu klijanaca u uvjetima suše. Navedene linije mogle bi poljoprivrednicima ponuditi tolerantnost na blagu sušu tijekom sjetve i postići visoke prinose. Ipak, stabilnost i otpornost na sušu istraživanih linija ozime pšenice u različitim okolinama potrebno je istražiti u pokusima koji uključuju više lokacija.
Ključne riječi
suša; uspješnost prinosa; svojstva kvalitete; pšenica
Hrčak ID:
280744
URI
Datum izdavanja:
7.7.2022.
Posjeta: 1.194 *