Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2021.082

Sadržaj mikro- i makroelementa i procjena zdravstvenog rizika Morchella esculenta i Lactarius piperatus iz Bosne i Hercegovine

Mirsada Salihović orcid id orcid.org/0000-0001-7497-4084 ; Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Zmaja od Bosne 8, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Mirha Pazalja orcid id orcid.org/0000-0001-6614-702X ; Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Zmaja od Bosne 8, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Selma Špirtović-Halilović orcid id orcid.org/0000-0001-8845-969X ; Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Zmaja od Bosne 8, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Elma Veljović orcid id orcid.org/0000-0003-1129-1491 ; Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Zmaja od Bosne 8, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Melita Huremović ; Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Tuzli, Univerzitetska 4, 75 000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
Majda Srabović ; Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Tuzli, Univerzitetska 4, 75 000 Tuzla, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: engleski pdf 483 Kb

str. 457-464

preuzimanja: 267

citiraj


Sažetak

Sadržaj mikro i makroelemenata u sušenim divljim jestivim gljivama Morchella esculenta i Lactarius piperatus prikupljenim u Bosni i Hercegovini određen je tehnikom ICP-OES (induktivno spregnuta plazma s optičkom emisijskom spektrometrijom). Sadržaj mikroelemenata kod M. esculenta i L. piperatus izražen u mg kg–1 suhe težine bio je sljedeći: Co 0,08 i 0,28, Cu 37,35 i 27,66, Fe 174,29 i 28,11, Mn 21,26 i 19,31, Se 0,46 i 0,52, Zn 122,84 i 45,06, Al 27,80 i 24,80, Cr 0,83 i 1,06, Ni 0,99 i 0,96, As 0,32 i 0,09, Cd 0,48 i 0,13, te Pb 0,61 i 0,12, dok je sadržaj makroelemenata bio: K 26989,48 i 36117,20, Na 70,85 i 28,60, Ca 643,48 i 271,93, Mg 684,16 i 840,64, S 2329,33 i 610,42, te P 10339,35 i 5107,63.
U ovom radu procijenjeni su potencijalni zdravstveni rizici teških metala, a kvocijent ciljane opasnosti (THQ) za As, Cd, Pb, Cu, Zn, Ni i Cr u ispitivanim gljivama bio je niži od sigurnosne razine. Prema rezultatima istraživanja, divlje jestive gljive M. esculenta i L. piperatus, zbog svojih povoljnih karakteristika, mogle bi se upotrebljavati u ljudskoj prehrani. Podatci o akumuliranosti teških metala u ispitivanim gljivama pokazali su da su sabirne površine ekološki prihvatljive, a gljive sigurne za jelo.

Ključne riječi

divlje gljive; makroelementi; mikroelementi; ICP-OES; procjena zdravstvenog rizika

Hrčak ID:

280747

URI

https://hrcak.srce.hr/280747

Datum izdavanja:

18.7.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 556 *